Όλα για την Τρίτη Ηλικία
info@gernaoallios.gr

Κηπουρική με τα εγγόνια

Ήρθε το καλοκαιράκι και πολλοί από εσάς θα έχετε την ευκαιρία να χαρείτε περισσότερο τα εγγόνια σας, μιας και έκλεισαν τα σχολεία. Κάποιοι θα περάσετε αρκετές μέρες μαζί τους για καιρό στο σπίτι στο χωριό, στο εξοχικό ή στην πόλη. Αν σε κάποια περίπτωση υπάρχει κήπος ή ακόμη και λίγες γλάστρες, φροντίστε να αξιοποιήσετε τον μπόλικο ελεύθερο χρόνο σας παίζοντας κηπουρική μαζί τους. Έτσι, τα παιδιά δε θα προλάβουν ούτε στιγμούλα να βαρεθούν και θα έχετε περάσει σούπερ δημιουργικά μαζί τους. Άσε που δε θα είναι κοντά και η μαμά να βλέπει ότι λερώσατε τα ρούχα με χώματα.

Οι μπαξεβάνηδες

Αν έχετε φτιάξει ήδη έναν καλοκαιρινό λαχανόκηπο, να το επισκέπτεστε καθημερινά με τα παιδιά, για να ελέγξετε αν είναι έτοιμη η σοδειά. Κάθε μέρα θα κοκκινίζει κάποια ντοματούλα, θα μεγαλώνει κάποιο κολοκυθάκι, θα χοντραίνει κάποια μελιτζάνα. Η χαρά που θα κάνουν, όταν θα κόβουν μόνα τους τη σοδειά, δεν περιγράφεται! Θα είναι τόσο περήφανα, που δε θα διστάσουν να δοκιμάσουν κιόλας και κολοκυθάκια και μελιτζάνες και άλλα λαχανικά. Λαχανικά, που η μαμά τους παλεύει να τους μάθει να τα τρώνε, αλλά αντιστέκονται σθεναρά! Όταν τα γυρίσετε σπίτι τους, οι μαμάδες θα τρίβουν τα μάτια τους που τα καμάρια τους τρώνε μουσακά και σαλάτες.
Αν δεν έχετε φτιάξει λαχανόκηπο, μπορείτε να προμηθευτείτε φυτά λαχανικών, να ετοιμάσετε το έδαφος σκαλίζοντάς το και να τα φυτέψετε. Ο καλοκαιρινός λαχανόκηπος ετοιμάζεται τέλος της άνοιξης, δηλαδή περίπου Απρίλιο – Μάιο, ανάλογα με τον καιρό. Μπορείτε να το προγραμματίσετε από τώρα για του χρόνου.

Χρωματιστά λουλούδια

Και με λίγες μόνο γλάστρες μπορείτε να περάσετε ατέλειωτες ώρες κηπουρικής τρέλας και παιχνιδιού. Τώρα το καλοκαίρι θα φυτέψετε μικρά εποχιακά φυτά, όπως πετούνιες, σουρφίνια, βιγόνιες, γκαζάνιες, νυχάκι, πορτουλάκα κτλ. Το ενδιαφέρον των παιδιών θα ξεκινήσει από την ώρα που θα πάτε μαζί στο φυτώριο να τα διαλέξετε. Αφήστε τα να διαλέξουν όποιο φυτό τούς «κλείνει το μάτι» σε όποιο χρώμα προτιμάνε. Φορέστε τους γάντια και φυτέψτε τα μικρά εποχιακά στις γλάστρες. Προσέξτε, μόνο, κατά τη μεταφύτευση να μην χαλάσετε την μπάλα χώματος και να μην πειραχτούν οι ρίζες. Αφού τα φυτέψετε, να τα ορίσετε τα παιδιά υπεύθυνα για το πότισμα. Η χαρά τους να ελέγχουν κάθε μέρα αν τα λουλούδια τους χρειάζονται νερό θα είναι μεγάλη. Ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η ικανοποίησή τους, όταν τα λουλούδια θα ανθίζουν και θα μεγαλώνουν.

Μοσχομυριστά φυτά

Τα αρωματικά φυτά θα τα λατρέψουν τα παιδιά, καθώς θα μπορούν να χώνουν τη μουσούδα τους και να τα μυρίζουν. Το κάθε ένα θα μυρίζει διαφορετικά: η ρίγανη, ο μαϊντανός, το θυμάρι, ο δυόσμος, η μέντα, ο βασιλικός. Διαλέξτε μαζί τους ποια τους αρέσουν πιο πολύ και φτιάξτε ένα παρτέρι ή μία ζαρντινιέρα μόνο με αρωματικά φυτά. Αφού μεγαλώσουν τα φυτά, θα τα κορφολογείτε και θα τα χρησιμοποιείτε στα φαγητά και στις σαλάτες.

«Μαμά, μπαμπά! Τρώω και μαϊντανό πλέον! Δε τον ξεχωρίζω πια στην άκρη!»

 

Αιμιλία Ροδοπούλου
MSc. Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ

Λίγα λόγια για μας

«Γερνάω αλλιώς» δε σημαίνει δε γερνάω.
Σημαίνει γερνάω με επίγνωση και αξιοπρέπεια.
Σημαίνει ότι την πείρα και τη σοφία της ζωής δεν τις εγκλωβίζω σε αναμνήσεις, αλλά τις μετουσιώνω σε δράση, στωικότητα, όνειρα, υπομονή, δημιουργία.

Διαβάστε περισσότερα