Πίσω από την ιδέα του «γερνάω αλλιώς»

eleniΕίμαι η Ελένη Σακελλάρη. Η προσωπική μου διαδρομή «ξεδιπλώνεται» στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης: παιδικά και εφηβικά χρόνια, σπουδές στον Τομέα Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, εικοσαετής επαγγελματική πορεία στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Στο πέρασμα των χρόνων συνοδοιπόρους έχω τον σύντροφό μου και τα δυο μας παιδιά.

Το internet, η μουσική και το χιούμορ αποτελούν σταθερά στοιχεία της καθημερινότητάς μου. Με τη γιόγκα και το περπάτημα προσπαθώ να επαναφέρω στην τάξη τους αγχωτικούς ρυθμούς μου (όχι ότι το καταφέρνω  πάντα…).

Το πρώτο μου «σκίρτημα» για τους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας το ένιωσα χρόνια πριν, όταν πρωτοεπισκέφτηκα έναν οίκο ευγηρίας στα πλαίσια  εθελοντικής δράσης της μητέρας μου. Η ίδια, ως μέλος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ασχολήθηκε αποκλειστικά με τους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας και συχνά μου μετέφερε τις ανάγκες, τα όνειρα και τους προβληματισμούς τους. Και ήρθε η στιγμή που όλα τα παραπάνω συναντήθηκαν με την εικόνα της ηλικιωμένης πια μητέρας μου να «σερφάρει» στο tablet της αναζητώντας άρθρα και ιστοσελίδες, που θα «γέμιζαν» ευχάριστα και ποιοτικά τις άδειες, από την παρουσία του πατέρα μου, ώρες της.

Αυτό ήταν.

Γιατί «γερνάω αλλιώς»;

«Γερνάω αλλιώς» δε σημαίνει δε γερνάω.

«Γερνάω αλλιώς» σημαίνει γερνάω με επίγνωση και αξιοπρέπεια. Ξέρω σε ποιο σημείο της ζωής βρίσκομαι και νιώθω εξοικειωμένος με αυτό.

Σημαίνει ότι την πείρα και τη σοφία της ζωής δεν τις εγκλωβίζω σε αναμνήσεις, αλλά τις μετουσιώνω σε δράση, στωικότητα, όνειρα, υπομονή, δημιουργία.

Με το «γερνάω αλλιώς» είμαστε εδώ, για να δώσουμε:

  • οδηγίες επιβίωσης σε γραφειοκρατικά θέματα, που αφορούν στους ηλικιωμένους (Υπηρεσίες)
  • χρήσιμες πληροφορίες για θέματα υγείας και διατροφής της Τρίτης Ηλικίας (Υγεία)
  • προσεγγίσεις στους ψυχολογικούς κλυδωνισμούς των ηλικιωμένων (Ψυχολογία)
  • ιδέες για δραστηριότητες και χόμπι για μια δημιουργική Τρίτη Ηλικία (Ελεύθερος Χρόνος)
  • μια γεύση από όμορφες ιδέες και γόνιμους προβληματισμούς από τη ζωή των ηλικιωμένων ανά την υφήλιο (Ματιές στον κόσμο)
  • μια «γωνιά», για να καταθέτουν αναμνήσεις, σκέψεις και εμπειρίες τους (Με δικά σας λόγια)

Εφαρμόζοντας ειδικά τεχνικά χαρακτηριστικά και δημιουργώντας ένα φιλικό προς τον ηλικιωμένο χρήστη περιβάλλον, θα μπορείτε να απολαύσετε μια ευχάριστη πλοήγηση.

Στο ταξίδι αυτό στη χώρα της Τρίτης Ηλικίας συνταξιδιώτες είστε εσείς οι αναγνώστες:

  • εσείς, που «περπατάτε» ήδη την Τρίτη Ηλικία
  • οι σύντροφοι, τα παιδιά, τα εγγόνια και όσοι αγαπάτε και νοιάζεστε τον δικό σας ηλικιωμένο
  • οι φροντιστές υγείας, που θέλετε να καταλάβετε καλύτερα τους ηλικιωμένους ανθρώπους που φροντίζετε
  • οι μεσήλικες, που ρίχνετε «κλεφτές» ματιές στην Τρίτη Ηλικία, για να δείτε τι σας…περιμένει.

Εμείς παίρνουμε στη βαλίτσα μας τον ενθουσιασμό  και τις ιδέες μας.

Εσείς απλά πάρτε την υπόλοιπη ζωή σας…αλλιώς.

 

Καλό μας Ταξίδι!

 


Στο «γερνάω αλλιώς» θα βρείτε άρθρα τους

 

eva-gratziouΗ Εύα Γκράτζιου είναι ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια με μεταπτυχιακή εκπαίδευση και ειδίκευση στη συστημική/οικογενειακή ψυχοθεραπεία. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Στο γραφείο της υποστηρίζει θεραπευτικά ενήλικες , ζευγάρια και οικογένειες και οργανώνει ομάδες Προσωπικής Ανάπτυξης, ομάδες Γενεογράμματος και ομάδες Γονέων.

Έχει συνεργαστεί με δομές ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ερευνητικά προγράμματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα την ένταξη και υποστήριξη των παιδιών και οικογενειών Ρομά.  Έχει δουλέψει  σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας στηρίζοντας το έργο του Ιδρύματος Νεολαίας & Δια Βίου Μάθησης, που έχει ως στόχο τη συμβουλευτική και την ψυχολογική στήριξη ευπαθών κοινωνικά ομάδων και συντονίζει «Σχολές  Γονέων» σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νεολαίας & Δια Βίου Μάθησης.

Άρθρα της: Πόσο σίγουροι είστε ότι ξέρετε την ηλικία σας;Όσα θέλετε να ξέρετε για την κατάθλιψη στην τρίτη ηλικίαΠώς να φροντίσω τον εαυτό μου, όταν φροντίζω άλλους;Όταν υπάρχουν «προηγούμενα» μεταξύ γονιών και παιδιώνΗ αυτοεκτίμηση στην τρίτη ηλικίαΈχουν άγχος οι ηλικιωμένοι;

Μπορείτε να τη βρείτε στους ακόλουθους συνδέσμους: website και facebook

Evgenia-Karagiannidou

Η Ευγενία Καραγιαννίδου γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στη Θεσσαλονίκη.  Το 1995 αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ. Το 1998 αποφοίτησε από το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου North London της Αγγλίας. Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές με υποτροφία στο πανεπιστήμιο Aberdeen της Σκωτίας και έλαβε το πτυχίο του Master of Science στην Αθλητική Διατροφή το 1999. Αρχικά, εργάστηκε ως σύμβουλος διατροφής σε προγράμματα αποκατάστασης καρδιοπαθών στο Chelsea and Westminster Hospital του Λονδίνου και ως σύμβουλος διατροφής στο London Central YMCA Fitness Club. Από το 1999, εργάζεται ως διαιτολόγος και παραδίδει σεμινάρια διατροφής σε δικό της Διαιτολογικό Κέντρο. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Διατροφή και Γεύση για μικρά και μεγάλα παιδιά» και «Ένας κλόουν γλυκατζής και η Νεράιδα της Διατροφής»,  Εκδόσεις Ζήτη. Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια διατροφής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ αρθρογραφεί σε εφημερίδες, ιστοσελίδες και περιοδικά. Έχει παρουσιάσει θέματα διατροφής και άσκησης σε πολλές ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές. Είναι ενεργό μέλος της Βρετανικής Διαιτολογικής Εταιρείας, του Βρετανικού Συλλόγου Διατροφολόγων, του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων και της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

‘Αρθρα της: Οστεοπόρωση και ΔιατροφήΔιατροφή και καρδιαγγειακά νοσήματαΑρτηριακή Υπέρταση και ΔιατροφήΔιαβήτης και διατροφήΔιατροφή και καρκίνοςΔιατροφή και εμμηνόπαυση

Μπορείτε να τη βρείτε στους ακόλουθους συνδέσμους: website και facebook

emmanouil-sophia

Η Εμμανουήλ Σοφία είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.  Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στην Αθήνα, στην περιοχή του Βύρωνα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας. Έχει πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση στο Γενικό Νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας.

Έχει παρακολουθήσει μετ-εκπαιδευτικά σεμινάρια στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς (Δίκαιο, Βιοηθική Υπηρεσίες Υγείας), καθώς και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Πιστοποιημένη κατάρτιση σε Συμβουλευτική, Life Coaching και Mentoring).
Είναι υπεύθυνη του τμήματος διατροφής σε γνωστό κέντρο αδυνατίσματος της Αθήνας και, παράλληλα, ασκεί το επάγγελμα του διαιτολόγου-διατροφολόγου ως ελεύθερος επαγγελματίας. Παρακολουθεί συνέδρια και ημερίδες διακεκριμένων επιστημονικών οργανώσεων και είναι ενεργό μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος. Συμμετέχει εθελοντικά, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σε εκδηλώσεις και προγράμματα, που αφορούν την επιστήμη της.

Πιστεύει ακράδαντα ότι ο διαιτολόγος-διατροφολόγος δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν «αδυνατιστής», αλλά σαν ένα καλό κίνητρο – μέσο για έναν υγιεινό τρόπο ζωής!

Άρθρα της: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το βάρος στην τρίτη ηλικίαΟι βιταμίνες στην τρίτη ηλικίαΒότανα, ένας φυσικός τρόπος, για να ενισχύσετε τον οργανισμό σας!

Μπορείτε να τη βρείτε στους ακόλουθους συνδέσμους: facebook

Ο Χρήστος Γεωργόπουλος είναι φυσικοθεραπευτής. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Βρίσκεται στον χώρο της υγείας από το 2000. Το 2008 αποφοίτησε ως φυσικοθεραπευτής με βαθμό 8,3 «Λίαν Καλώς». Το τέλος του 2009 ολοκλήρωσε τις πρώτες μεταπτυχιακές σπουδές του με επιτυχία λαμβάνοντας την πιστοποίηση μεταπτυχιακών σπουδών στην αντιμετώπιση μυοσκελετικών προβλημάτων με τίτλο «Μηχανική Διάγνωση και Θεραπεία» από το ελληνικό ινστιτούτο McKenzie, παράρτημα του πανεπιστημίου του Otago στη Νέα Ζηλανδία.

Το 2010 ίδρυσε το κέντρο φυσικοθεραπείας «Εξέλιξη» στο Περιστέρι Αττικής.

Το 2013 ολοκλήρωσε με επιτυχία τη μεταπτυχιακή του εξειδίκευση με βαθμό 9,3 «Άριστα» λαμβάνοντας την εξειδίκευση Master of Science με τίτλο «Άσκηση και Υγεία» από το τμήμα ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στα Τρίκαλα. Από το 2014 έγινε δεκτός ως υποψήφιος Διδάκτορας στο τμήμα της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. To 2016 ίδρυσε ένα ακόμη κέντρο φυσικοθεραπείας στην Καλλιθέα. Το 2017 εκλέχθηκε αναπληρωτής συντονιστής στο επιστημονικό τμήμα γηριατρικής του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. Είναι μέλος των επιστημονικών εταιριών: European Society of Cardiology, World Confederation for Physical Therapy, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών και Ελληνική Εταιρία Εργοσπιρομετρίας, Άσκησης & Αποκατάστασης. Σήμερα πραγματοποιεί το κλινικό του έργο στα κέντρα φυσικοθεραπείας «Εξέλιξη».

Άρθρα του: Αποφυγή πτώσεων κατά την περίοδο των διακοπώνΗ καρδιά σας, για να λειτουργεί σωστά, θέλει να κινείστε

Μπορείτε να τον βρείτε στους ακόλουθους συνδέσμους: website και facebook

Ονομάζομαι Μαρία Δημητριάδου και είμαι Ψυχολόγος. Γεννήθηκα και ζω στη Θεσσαλονίκη. Το 2013 αποφοίτησα από το Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 2016 ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές σπουδές μου στη Γνωστική και την Εκπαιδευτική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λευκωσία της Κύπρου. Αυτήν την περίοδο ειδικεύομαι στην Κλινική Νευροψυχολογία, μέσα από την παρακολούθηση του μεταπτυχιακού προγράμματος Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στα πλαίσια της κλινικής (σε δημόσιες δομές υγείας και δομές ψυχοκοινωνικής στήριξης) αλλά και της ερευνητικής μου δραστηριότητας έρχομαι συχνά σε επαφή με τα προβλήματα και τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως στην κατανόηση και στην αξιολόγηση των γνωστικών, συμπεριφορικών και συναισθηματικών δυσκολιών στην άνοια και στο φυσιολογικό γήρας.

Άρθρα της: Γνωστική έκπτωση στην 3η ηλικία: Τι είναι; Αντιμετωπίζεται;

Μπορείτε να τη βρείτε στο e-mail: maria.p.dimitriadou@gmail.com