Όταν ακούτε τη λέξη «πρεσβυακουσία», το μυαλό σας πηγαίνει στην πρεσβυωπία; Λογικό, αφού και οι δυο παθήσεις προκύπτουν με το πέρασμα των χρόνων (πρέσβυς = μεγάλος σε ηλικία). Με τον όρο «πρεσβυακουσία» εννοούμε τη βαρηκοΐα που παρατηρείται στους ηλικιωμένους ανθρώπους. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι εμφανίζεται σχεδόν σε όλους τους ηλικιωμένους, απλά σε διαφορετικό βαθμό.
Συνήθως, ξεκινάει στην ηλικία των 50 ετών. Επιπλέον παράγοντες που επιταχύνουν την εμφάνιση της πρεσβυακουσίας είναι η χρόνια έκθεση σε θορύβους, η χρήση κάποιων φαρμάκων και ορισμένες παθήσεις. Εμφανίζεται, όμως, τόσο σταδιακά, που συχνά δε γίνεται καν αντιληπτή από τον ίδιο τον ηλικιωμένο (συνήθως ο περίγυρος είναι αυτός που εντοπίζει αυτή τη μεταβολή). Ας δούμε, αναλυτικά, τι συμβαίνει σ΄αυτήν την πάθηση και τι μπορείτε να κάνετε.
Πώς ακούτε, όταν έχετε πρεσβυακουσία;
Με το πέρασμα των χρόνων σταδιακά εκφυλίζονται τα νεύρα της ακοής και τα κύτταρα του εσωτερικού αυτιού, κυρίως του κοχλία. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνεται η ικανότητα να ξεχωρίζετε τις υψηλές συχνότητες και τους διάφορους ήχους-λέξεις μεταξύ τους. Ακούτε, δηλαδή, τους άλλους που μιλάνε, αλλά δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε τι λένε, δε διακρίνετε σωστά τις λέξεις. Το αποτέλεσμα είναι να δυσκολεύεστε να παρακολουθήσετε μια συζήτηση, ειδικά όταν υπάρχει θόρυβος. Έτσι, βάζετε δυνατά την τηλεόραση και, συχνά, δεν ακούτε το τηλέφωνο ή το θυροτηλέφωνο. Αυτή η δυσκολία στην επικοινωνία με τους άλλους δημιουργεί προβλήματα σε κάποιους ηλικιωμένους: ντρέπονται, σταδιακά απομονώνονται και οδηγούνται σε μοναξιά, ακόμα και σε κατάθλιψη. Προσοχή: μερικές φορές η οικογένεια ή οι φίλοι παρερμηνεύουν τα συμπτώματα της πρεσβυακουσίας θεωρώντας ότι ο ηλικιωμένος απομονώνεται εξαιτίας γεροντικής άνοιας.
Τι πρέπει να κάνετε, όταν αντιληφθείτε ότι δεν ακούτε καλά;
Όταν καταλάβετε ότι δεν ακούτε καλά ή όταν σας το πουν οι οικείοι σας, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ωτορινολαρυγγολόγο. Αρχικά, ο γιατρός θα ελέγξει αν ο ακουστικός σας πόρος είναι ανοιχτός ή είναι φραγμένος από κυψελίδα. Στη συνέχεια θα σας υποβάλει σε ακουολογικό έλεγχο: θα φορέσετε ακουστικά, θα αρχίσετε να ακούτε διάφορους ήχους και θα εντοπίζετε ποιους από αυτούς ακούτε καλά και ποιους όχι. Μετά από την εξέταση, ο γιατρός θα είναι σε θέση να αξιολογήσει την ακοή σας και να σας πει αν χρειάζεται να φορέσετε ακουστικό βαρηκοΐας.
Πώς μπορείτε να βοηθηθείτε;
Τα ακουστικά βαρηκοΐας (εφόσον ο γιατρός αξιολογήσει ότι χρειάζονται στην περίπτωσή σας) είναι 2 ειδών: αυτά που φοριούνται μέσα στο αφτί και αυτά που φοριούνται πίσω από το αφτί. Ο γιατρός είναι αυτός που θα εκτιμήσει ποιο είδος είναι κατάλληλο για σας κι αν θα χρειαστεί να βάλετε ακουστικά και στα δύο αυτιά ύγχρονα ακουστικά είναι ψηφιακά και ρυθμίζονται αυτόματα. Με τα ακουστικά θα μπορείτε να ακούτε πιο δυνατά τους ήχους, που τώρα σας διαφεύγουν.
Ανεξάρτητα από το αν θα κάνετε χρήση ή όχι ακουστικών βαρηκοΐας, καλό είναι να ζητάτε από το περιβάλλον σας να σας μιλάει αργά, δυνατά και καθαρά, για να μπορείτε πιο εύκολα να διακρίνετε τις λέξεις μεταξύ τους. Παράλληλα, να προσπαθείτε να μειώνετε τους θορύβους του περιβάλλοντος (να χαμηλώνετε την τηλεόραση ή τη μουσική ή να κλείνετε τα παράθυρα), όταν συνομιλείτε, για να μην παρεμβάλλονται άλλοι ήχοι ανάμεσα σε σας και τον συνομιλητή σας.
Το βασικό είναι να αποδεχτείτε τη βαρηκοΐα ως μια φυσιολογική φθορά λόγω ηλικίας, να τη «μοιραστείτε» με τον περίγυρό σας προς αποφυγή παρεξηγήσεων και, κυρίως, να αυτοσαρκάζεστε! Γιατί ο αυτοσαρκασμός, εκτός του ότι θεωρείται δείγμα προηγμένου χιούμορ, θα σας βοηθάει να ξεπερνάτε την αμηχανία της στιγμής. Κι ας μην ξεχνάμε ότι, όπως είπε και ο Peter Drucker:[blockquote author=”” link=”” target=”_blank”]Το πιο σημαντικό στην επικοινωνία είναι να ακούς αυτό που δε λέγεται.[/blockquote]
Photo: Listen by Ky is licensed under CC BY 2.0