«Αποφάσισα να χωρίσω στην Τρίτη Ηλικία»
25 Αυγούστου 2016
Θυμωμένοι ηλικιωμένοι: ποια είναι τα βαθύτερα αίτια;
13 Σεπτεμβρίου 2016
Show all

Κηπουρική χωρίς να κουραστείς!

Τώρα που τέλειωσαν οι επαγγελματικές υποχρεώσεις και ο ελεύθερος χρόνος είναι μπόλικος, είναι μια καλή ευκαιρία να ασχοληθείτε με την κηπουρική. Κορίτσια και αγόρια, δεν είναι κάτι δύσκολο, ούτε κάτι τόσο κοπιαστικό όσο μάλλον φαντάζεστε. Αντιθέτως, αποτελεί την κατάλληλη ασχολία για όλο το χρόνο, είτε ζείτε στην πόλη είτε σε κάποιο χωριό. Αν βρίσκεστε στην πόλη, μπορείτε με λίγο κόπο και χαμηλό κόστος να ομορφύνετε το μπαλκόνι σας, μεγάλο ή μικρό. Αν έχετε κάποιο κήπο ή ελεύθερο χώρο κοντά στο σπίτι σας, αξιοποιήστε τον και μην τον αφήνετε να χορταριάζει.

Το σημαντικό είναι να μη γίνει η ενασχόλησή σας με την κηπουρική κουραστική και να μην σας ταλαιπωρήσει σωματικά. Γι’ αυτό προτείνονται ιδέες και λύσεις, ώστε να μπορούν όλοι να γίνουν κηπουροί!

Κάθομαι στα γόνατα

Αν και τα γόνατα ακόμη και σε νεαρές ηλικίες είναι πολλές φορές καταπονημένα, είναι μια ωραία ιδέα να γονατίζει κάποιος, για να φυτέψει. Για πολλούς είναι προτιμότερο να γονατίζει, παρά να σκύβει και να ταλαιπωρεί τη μέση του. Γονυπετείς, λοιπόν, στεκόμαστε μπροστά στη γλάστρα ή το παρτέρι που θέλουμε να φυτέψουμε και κάνουμε τη δουλειά μας πιο ξεκούραστα.

Για να μην πονάνε τα γόνατα

Όταν γονατίζουμε, φροντίζουμε να το κάνουμε πάνω σε ειδικά μαξιλαράκια από αφρολέξ ή επιγονατίδες κηπουρικής που κυκλοφορούν. Έτσι, όταν σηκωθούμε μετά από λίγη ώρα δε θα νιώθουμε πόνο στα γόνατα. Αν γονατίσουμε πάνω στο χώμα ή σε τσιμέντο, σίγουρα όταν σηκωθούμε θα νιώσουμε πόνο στα γόνατα ή μπορεί να έχουμε τραυματιστεί από πετραδάκια. Μία επίσης ωραία ιδέα είναι να τοποθετούμε κάτω από τα γόνατά μας ένα μικρό σακί με χώμα, που λογικά θα έχουμε στο χώρο μας αφού είμαστε κηπουροί!

Φέρνω την κηπουρική στο ύψος μου

Όπως και να έχει, είναι πολύ βολικό να μη χρειαστεί να σκύψουμε καθόλου, αν πρόκειται να φυτέψουμε σε γλάστρες και όχι στη γη. Μία ωραία ιδέα είναι να τοποθετήσουμε τα εργαλεία και τα γλαστράκια μας πάνω στο τραπέζι του μπαλκονιού και να δουλεύουμε εκεί πάνω. Μπορούμε να ζητήσουμε από κάποιον να μας ανεβάσει και το σακί με το χώμα σε μία καρέκλα δίπλα μας.

Άλλωστε, πάνω στο τραπέζι μπορούμε να ακουμπήσουμε και το ποτήρι με ένα φρέσκο χυμό, λίγα τυροπιτάκια, ένα τοστ, μερικά μπισκότα, και ένα τρανζίστορ (να παίζει τ’ αμερικάνικα). Να, έτσι θα είναι πλήρες το κηπουρικό πακέτο: θα φυτέψετε, θα ξεδιψάσετε, θα τσιμπολογήσετε και θα ρίξετε και μια γυροβολιά βρε αδερφέ!

Επιλέγω κατάλληλα εργαλεία

Συνήθως, όταν πάμε να αγοράσουμε για πρώτη φορά εργαλεία, για να καταπιαστούμε με την κηπουρική, συναντάμε στα ράφια παρόμοια εργαλεία με διαφορετικές τιμές. Μπορεί να πέσουμε στην παγίδα να επιλέξουμε τα πιο φτηνά, επειδή «σιγά, όλα ίδια είναι». Δεν είναι όλα ίδια, αλλά διαφέρουν σε ποιότητα και υλικό. Επίσης, ίσως κάποια να είναι πιο ακριβά, καθώς είναι κάποιας μάρκας του χώρου. Η διαφορά, όμως, σε υλικό και ποιότητα είναι καθοριστική για το μέλλον καθώς θα τα χρησιμοποιούμε.

Ένα εργαλείο, μικρό ή μεγάλο, από ανοξείδωτο υλικό ή από χυτό σίδηρο, είναι σίγουρα καλύτερη επιλογή από ένα φτηνότερο πλαστικό, το οποίο με τον καιρό θα πολυμεριστεί στον ήλιο και θα καταστραφεί. Επίσης, ένα εργαλείο χωρίς εργονομική χειρολαβή είναι σίγουρο ότι θα μας κουράζει και, ίσως, τραυματίσει το χέρι μας μετά από έντονη χρήση. Εργαλεία, όπως τα κλαδευτήρια, πρέπει να επιλέγονται προσεκτικά, ώστε να είναι κοφτερά και να μην τραυματίζουν το χέρι μας μετά από τις ίδιες επαναλαμβανόμενες κινήσεις «άνοιξε – κλείσε». Τέλος, δεν ξεχνάμε να χρησιμοποιούμε πάντα γάντια κηπουρικής, για να μην δημιουργήσουμε πληγές ή φουσκάλες στις παλάμες μας.

 

Αιμιλία Ροδοπούλου
MSc. Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος ΑΠΘ