Τρόποι εξαπάτησης των ηλικιωμένων και οδηγίες προστασίας
13 Οκτωβρίου 2016
Νόσος του Πάρκινσον: συμπτώματα και διάγνωση
28 Οκτωβρίου 2016
Show all

Ιαματικές πηγές: διακοπές και θεραπεία μαζί!

Corn left in this natural hot spring (see the line and the net at the end?) is done after about 15 minutes.

Όταν λέμε ιαματικές πηγές, εννοούμε τις πηγές, που το νερό τους είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία (νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ράδιο, σίδηρο, ιώδιο, φωσφόρο, θείο) ή αέρια (διοξείδιο του άνθρακα, υδρόθειο, άζωτο, οξυγόνο, υδρογόνο). Τα ιαματικά νερά πηγάζουν μέσα από τα πετρώματα και, μέχρι να φτάσουν στην επιφάνεια της Γης, εμπλουτίζονται στη διαδρομή με τα μεταλλικά συστατικά τους. Είναι γνωστές από τους αρχαίους χρόνους: ο Ηρόδοτος φέρεται να είναι ο πρώτος που εντόπισε τη θεραπευτική επίδραση των ιαματικών νερών στον άνθρωπο. Στη συνέχεια ο Ιπποκράτης κατηγοριοποίησε τις πηγές και κατέγραψε την ευεργετική δράση τους σε διάφορες ασθένειες. Έτσι, ανάλογα με τη σύνθεση των μεταλλικών στοιχείων οι ιαματικές πηγές διακρίνονται σε αλιπηγές, υδροθειούχες, αλκαλικές, χλωρονατριούχες, απλές οξυπηγές, θειοπηγές, ραδιούχες, ακρατοθερμές πηγές (περισσότερες πληροφορίες για την καθεμιά διαβάστε στις κατηγορίες ιαματικών πηγών).

Με ποιους τρόπους λειτουργούν θεραπευτικά οι ιαματικές πηγές;
 • Με την άνωση και την υδροστατική πίεση(μηχανική δράση). Όταν το σώμα είναι μέσα στο νερό, γίνεται πιο ελαφρύ και κινείται χωρίς να καταπονείται.
 • Με τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ νερού και ανθρώπινου σώματος (θερμική δράση). Η υψηλή θερμοκρασία του νερού φέρνει χαλάρωση στους μύες, εφίδρωση και υπεραιμία.
 • Με τη διείσδυση των μεταλλικών στοιχείων στο σώμα (χημική δράση)
Πόσα είδη υδροθεραπείας υπάρχουν;

Η υδροθεραπεία διακρίνεται σε εσωτερική και εξωτερική. Στην εσωτερική υδροθεραπεία έχουμε τα εξής είδη:

 1. Ποσιθεραπεία: βασίζεται στην πόση του ιαματικού νερού και ενδείκνυται για παθήσεις του ουροποιητικού και του πεπτικού συστήματος καθώς και του ήπατος.
 2. Εισπνοθεραπεία: βασίζεται στην εισπνοή αερίων των ιαματικών νερών και γίνεται με τη βοήθεια ειδικών συσκευών. Θεραπεία κατάλληλη για παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος.
 3. Πλύσεις: οι ρινικές και στοματικές πλύσεις είναι κατάλληλες για χρόνιες ρινίτιδες και ιγμορίτιδες και οι γυναικολογικές πλύσεις για κολπίτιδες, φλεγμονές κ.λ.π.

Στην εξωτερική υδροθεραπεία έχουμε τα εξής είδη:

 1. Ιαματικά λουτρά: το σώμα έρχεται σε επαφή με το ιαματικό νερό μέσα σε πισίνα ή σε ατομικό λουτήρα. Ενδείκνυνται σε μυοσκελετικά προβλήματα, ρευματικές και δερματικές παθήσεις και γυναικολογικά προβλήματα.
 2. Υδρομαλάξεις: όσο το σώμα βρίσκεται μέσα στο νερό, εκτοξεύεται πάνω του θερμό νερό με πίεση. Ενδείκνυνται για αρθροπάθειες, οσφυαλγίες κλπ
 3. Καταιονήσεις: πρόκειται για ντους με ψυχρό, χλιαρό, θερμό ή υπέρθερμο ιαματικό νερό. Υπάρχουν καταιονήσεις χαμηλής και υψηλής πίεσης. Στις ρευματικές παθήσεις χρησιμοποιούνται μόνο οι θερμές και οι υπέρθερμες καταιονήσεις.
 4.  Υδροκινησιοθεραπεία: είναι ένας συνδυασμός λουτροθεραπείας και κινησιοθεραπείας μέσα στο νερό. Χρήσιμη για ρευματικές παθήσεις και παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος.
 5. Πηλοθεραπεία (λασπόλουτρα): το άτομο βυθίζεται ολικά ή μερικά μέσα στον ιαματικό πηλό (είναι ώριμος θεραπευτικός πηλός) ή δέχεται τοπικές επαλείψεις. Ενδείκνυται για μυοσκελετικές, δερματικές και γυναικολογικές παθήσεις καθώς και αρθροπάθειες.
Σε ποιες περιπτώσεις ΔΕΝ ενδείκνυται η λουτροθεραπεία;
 • Καρδιακές παθήσεις, που δεν έχουν σταθεροποιηθεί ή δεν ελέγχονται καλά.
 • Εμπύρετη κατάσταση.
 • Ενεργός φλεγμονή με πρήξιμο.
 • Προχωρημένη αρτηριοσκλήρωση, ιδίως όταν αφορά εγκεφαλικά αγγεία.
 • Πρόσφατες εγκεφαλικές αιμορραγίες ή θρομβώσεις αγγείων.
 • Μη ρυθμιζόμενη υπέρταση ή υπόταση.
 • Προχωρημένος σακχαρώδης διαβήτης.
 • Βαριές νευρικές και ψυχικές παθήσεις.
 • Προχωρημένος καρκίνος.
 • Παθήσεις, που βρίσκονται σε οξεία φάση.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Ποια είναι η διαδικασία της λουτροθεραπείας;
 • Πριν ξεκινήσει η λουτροθεραπεία, ο ιατρός των λουτρών θα σας ενημερώσει αν μπορείτε να συμμετέχετε ή αν υπάρχουν τυχόν αντενδείξεις.
 • Θα πρέπει να έχετε άδειο στομάχι ή να έχουν περάσουν τρεις ώρες από το τελευταίο γεύμα.
 • Αν παρατηρήσετε κάποια αδιαθεσία κατά τη διάρκεια της υδροθεραπείας (λουτρά-εισπνοές), πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον ιατρό των λουτρών.
 • Η θερμοκρασία του νερού πρέπει να είναι 32° -38° C και η παραμονή σας στο νερό δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από 20 λεπτά.
 • Ενδεχομένως, κατά τη διάρκεια της λουτροθεραπείας, να παρατηρήσετε παροξυσμό της συμπτωματολογίας, που αφορά την ασθένειά σας. Αυτό δε χρειάζεται να σας ανησυχήσει. Αν τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα έντονα, απευθυνθείτε στον γιατρό των λουτρών.
 • Μετά τη θεραπεία θα πρέπει να αναπαυτείτε για μισή περίπου ώρα.

Ένας κύκλος θεραπείας περιλαμβάνει 10-20 μπάνια (ένα μπάνιο/ημέρα).

Μετά το τέλος της λουτροθεραπείας
Τον υπόλοιπο ελεύθερο χρόνο σας, κατά την παραμονή σας στη λουτρόπολη, αξιοποιήστε τον με υγιεινή διατροφή, ανάπαυση, ηρεμία, περπάτημα στη φύση, διάβασμα, κοινωνικές συναναστροφές. Έτσι, μαζί με το σώμα εξυγιαίνετε και την ψυχή σας και τον νου σας αποκομίζοντας μια συνολική βελτίωση της υγείας σας. Εξάλλου, μην ξεχνάτε ότι κάνετε διακοπές και θεραπεία μαζί!

Πώς να επιλέξετε ιαματικές πηγές;

Θα πρέπει οπωσδήποτε να προηγηθεί επίσκεψη στον γιατρό σας, για να σας ενημερώσει αν ενδείκνυται η λουτροθεραπεία για εσάς και να σας καθοδηγήσει στο πιο κατάλληλο για την πάθησή σας πρόγραμμα (ενημερωθείτε αν δικαιούστε το επίδομα λουτροθεραπείας του ΕΟΠΥΥ). Εξάλλου, η επιλογή της πηγής θα εξαρτηθεί από την πάθηση, που έχετε. Η Ελλάδα, χάρη στη γεωλογική της δομή, θεωρείται ότι διαθέτει τις περισσότερες ιαματικές πηγές σε όλη την Ευρώπη (υπολογίζονται περίπου 750 φυσικές πηγές σε όλη τη χώρα). Ως λουτροπόλεις λειτουργούν 80 ιαματικές πηγές. Αφού πάρετε, λοιπόν, την έγκριση του γιατρού σας, μπορείτε να βρείτε τον κατάλληλο για σας προορισμό στις ακόλουθες ιστοσελίδες:

Αν, πάλι, θέλετε κάποιον προορισμό εκτός Ελλάδας, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στις πιο γνωστές θερμές πηγές της Ευρώπης.

 

Ελένη Σακελλάρη

 

 

 

Photo: Steam your veggies by Kristina D.C. Hoeppner  is licensed under CC BY-SA 2.0