Όλα για την Τρίτη Ηλικία
info@gernaoallios.gr

Μπριτζ στην τρίτη ηλικία: το άθλημα του μυαλού!

Για τους περισσότερους το μπριτζ είναι ένα άγνωστο παιχνίδι. Χαρακτηρίζεται ως το «σκάκι της τράπουλας» και ουδεμία σχέση έχει με τα τυχερά παιχνίδια. Το μπριτζ στην τρίτη ηλικία είναι μια δραστηριότητα που ψυχαγωγεί και, παράλληλα, κρατάει σε εγρήγορση το μυαλό.

Κάποια ιστορικά στοιχεία για το μπριτζ

Το μπριτζ προέρχεται από το αγγλικό παιγνίδι Whist που μετεξελίχτηκε σε Bridge Whist και, στη συνέχεια, σε Auction Bridge και Bridge Plafond. Στα μέσα της δεκαετίας 1920 – 1930 ο Αμερικανός Harold S. Vanderbilt διαμόρφωσε τους κανόνες του παιχνιδιού, που, με ελάχιστες αλλαγές, ισχύουν έως σήμερα. σε όλο τον κόσμο.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπριτζ αριθμεί 113 χώρες-μέλη. Το 1995 η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπριτζ αναγνωρίστηκε επίσημα σαν αθλητική Ομοσπονδία από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και το Μπριτζ μετείχε σαν άθλημα επίδειξης στην Χειμερινή Ολυμπιάδα του 2002. Το 1975 στην Ελλάδα, το αγωνιστικό Μπριτζ αναγνωρίστηκε με νόμο σαν πνευματικό άθλημα, υπαγόμενο στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.Η Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ αριθμεί, σήμερα, 63 ομίλους σε όλη τη χώρα και περισσότερους από 4.500 ενεργούς αθλητές.

Τι ακριβώς είναι το μπριτζ;

Θεωρείται το δημοφιλέστερο πνευματικό παιχνίδι σε όλο τον κόσμο. Παίζεται με μια τράπουλα 52 φύλλων και τέσσερα άτομα, που κάθονται σε ένα τετράγωνo τραπέζι. Οι παίκτες χωρίζονται σε ζεύγη και παίρνουν τα ονόματα των σημείων του ορίζοντα. Έτσι, ο Βορράς είναι συμπαίκτης με τον Νότο και η Ανατολή με τη Δύση (μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά πώς παίζεται το μπριτζ). Ο παράγοντας «τύχη» στο μπριτζ είναι αμελητέος. Γι΄αυτό και δε θεωρείται τυχερό παιχνίδι. Μπορεί να το ξεκινήσει κανείς σε οποιαδήποτε ηλικία και δεν απαιτείται γνώση μαθηματικών: αρκεί να ξέρετε να μετράτε έως το 13, αφού με τόσα χαρτιά παίζετε, και έως το 40, αφού τόσοι είναι οι πόντοι της τράπουλας στο παιχνίδι. Τα προσόντα, που θα σας χρειαστούν στο μπριτζ είναι η αναλυτική και συνθετική σκέψη, η μνήμη και η σωστή κρίση, γιατί θα πρέπει, στη  διάρκεια του παιχνιδιού, να σταθμίζετε τα δεδομένα και να παίρνετε σωστές αποφάσεις.

Ποια είναι τα οφέλη από την ενασχόλησή σας με το μπριτζ;
  • Ακονίζετε το μυαλό σας. Το μπριτζ βοηθάει στη διατήρηση της μνήμης. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι, που παίζουν συχνά μπριτζ, έχουν μειωμένες πιθανότητες να πάθουν Αλτσχάιμερ ή άλλη μορφή άνοιας. Σαφώς δεν υποκαθιστά τα φάρμακα και τους γιατρούς, αλλά μας βοηθάει να «ακονίζουμε» το μυαλό και να το διατηρούμε σε εγρήγορση, όσο μεγαλώνουμε.
  • Διασκεδάζετε. Περνάτε μερικές ευχάριστες και δημιουργικές ώρες, μακριά από τα προβλήματα της καθημερινότητας.
  • Γνωρίζετε νέους ανθρώπους. Μέσα από το μπριτζ δημιουργείτε καινούργιες παρέες και αποκτάτε φίλους κάθε ηλικίας.
  • Ταξιδεύετε. Οι όμιλοι διοργανώνουν τουρνουά σε άλλες πόλεις με ειδικές παροχές στους συμμετέχοντες (μειωμένες τιμές στα ξενοδοχεία, εορταστικά δείπνα μετά τους αγώνες, ξεναγήσεις κλπ). Έτσι, θα έχετε την ευκαιρία να πηγαίνετε και εκδρομές με τους νέους φίλους σας.
  • Οργανώνετε μπριτζ στο σπίτι σας. Ακόμα κι αν δε σας είναι εύκολο να μετακινηθείτε από το σπίτι, μπορείτε να καλέσετε φίλους-παίκτες μπριτζ και να περάσετε ένα όμορφο και δημιουργικό απόγευμα παίζοντας παρέα.
Πού μπορώ να μάθω μπριτζ;

Μπορείτε να απευθυνθείτε στον όμιλο της περιοχής/πόλης σας (αναλυτικά οι όμιλοι μπριτζ σε όλη την Ελλάδα) είτε τηλεφωνικά, είτε συμπληρώνοντας τη φόρμα επικοινωνίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ.

Τα μαθήματα γίνονται μία φορά την εβδομάδα και το καθένα διαρκεί 2,5 ώρες. Η διδασκαλία ολοκληρώνεται σε 27 μαθήματα (δηλαδή 3 κύκλοι των 9 μαθημάτων). Το κόστος είναι περίπου 45 ευρώ/κύκλο (αυτή είναι η ανώτατη προτεινόμενη τιμή της Ομοσπονδίας), δηλαδή συνολικά περίπου 135 ευρώ  και περιλαμβάνει δίδακτρα και κόστος βιβλίων. Καλό είναι να ρωτήσετε στο σωματείο, που σας ενδιαφέρει, για το κόστος. Μετά το πέρας της βασικής εκπαίδευσης αποκτάται αθλητική ιδιότητα εκδίδοντας αγωνιστικό δελτίο, το οποίο θα ανανεώνεται κάθε χρόνο (απαιτούμενα δικαιολογητικά: αίτηση, φωτογραφία, φωτοτυπία ταυτότητας, παράβολο 20 ευρώ).

Αν δεν υπάρχει όμιλος μπριτζ στην περιοχή σας, δυσκολεύεστε να μετακινηθείτε εκτός σπιτιού ή αναζητάτε μια πιο οικονομική λύση, μπορείτε να παρακολουθήσετε τα δωρεάν μαθήματα μπριτζ στο διαδίκτυο, αρκεί να διαλέξετε όποια σας φαίνονται πιο κατανοητά.

Ελένη Σακελλάρη

 

 

Photo: Playing Cards by ccarlstead is licensed under CC BY 2.0

Λίγα λόγια για μας

«Γερνάω αλλιώς» δε σημαίνει δε γερνάω.
Σημαίνει γερνάω με επίγνωση και αξιοπρέπεια.
Σημαίνει ότι την πείρα και τη σοφία της ζωής δεν τις εγκλωβίζω σε αναμνήσεις, αλλά τις μετουσιώνω σε δράση, στωικότητα, όνειρα, υπομονή, δημιουργία.

Διαβάστε περισσότερα