Το παιδί σας χωρίζει! Μια σειρά από προβλήματα ανακύπτουν, όπως συναισθηματικά, νομικά, οικονομικά, κοινωνικά. Τα προβλήματα αυτά δεν αγγίζουν μόνο το ζευγάρι, αλλά και τη σχέση παππούδων με εγγόνια. Οι έννοιες των παππούδων μέχρι τώρα ήταν να παίξουν κρυφτό με τα εγγόνια τους, να δώσουν ένα «απαγορευμένο» γλυκό, να τα αφήσουν ξύπνια μέχρι αργά το βράδυ, για να δουν την αγαπημένη τους ταινία. Τώρα, όμως, που αλλάζει η δομή της οικογένειας, αλλάζουν και οι ισορροπίες των σχέσεων. Ένα μεγάλο και αγωνιώδες ερωτηματικό υψώνεται πάνω από τους παππούδες, που χωρίζει το παιδί τους: «και τώρα τι θα γίνει με το εγγόνι μου; θα το βλέπω όσο πριν; θα εξακολουθώ να είμαι σημαντικός στη ζωή του; πώς πρέπει να φέρομαι;»
Ο χώρος σας να είναι μια ασφαλής «φωλιά» για τα εγγόνια σας
Είναι σημαντικό, μετά το διαζύγιο, ο χώρος σας και ο χρόνος που περνάτε με τα εγγόνια σας να παραμείνουν όσο το δυνατόν πιο αναλλοίωτα. Το σπίτι σας να είναι η ουδέτερη ζώνη, όπου αυτά θα νιώθουν ανακούφιση, μακριά από τις αντιπαραθέσεις των γονιών τους.
Όταν συζητάτε για το διαζύγιο
Αναμφίβολα το κεντρικό θέμα των συζητήσεών σας είναι το διαζύγιο του παιδιού σας: μιλάτε γι΄αυτό με τον/τη σύζυγό σας, με τον καλύτερο φίλο ή φίλη σας, με το ίδιο σας το παιδί. Ακόμα και τα εγγόνια σας μπορεί να νιώσουν την ανάγκη να σας εκφράσουν σκέψεις και συναισθήματά τους για το διαζύγιο των γονιών τους. Προσπαθήστε, όμως, όταν έρχονται στο σπίτι σας, να μη αναλώνεστε σε τέτοιες συζητήσεις «ροκανίζοντας» τον πολύτιμο κοινό σας χρόνο. Αν τα εγγόνια σας θέλουν να μοιραστούν κάποιους προβληματισμούς τους μαζί σας, ακούστε τα με προσοχή και αγάπη διαβεβαιώνοντάς τα ότι δεν προέκυψε το διαζύγιο από δικιά τους υπαιτιότητα. Ωστόσο, μην προσπαθείτε να γίνεται ο ψυχολόγος τους. Δεν είναι αυτό δική σας δουλειά και ούτε θα καταφέρετε να το κάνετε με επιτυχία, γιατί σας κατακλύζουν κι εσάς παρόμοια συναισθήματα με τα δικά τους (θυμός, άγχος, ενοχή, λύπη).
Μην ανακατεύεστε στις εκκρεμότητες του ζευγαριού
Προσπαθήστε να μην ανακατεύεστε. Πριν μεταφέρετε οποιαδήποτε πληροφορία στα εγγόνια σας, αναρωτηθείτε: «έχει καμιά αξία αυτή η πληροφορία; θα βοηθήσει σε τίποτα τα εγγόνια μου;». Αυτή η ερώτηση στον εαυτό σας θα γλιτώσει εσάς από παρεξηγήσεις και εκείνα από το να βρεθούν σε δύσκολη θέση. Επίσης, μην προσπαθήσετε, όσο δελεαστικό κι αν είναι, να εκμαιεύσετε από τα παιδιά πληροφορίες, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στη διαδικασία του διαζυγίου. Κάτι τέτοιο θα κλονίσει την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπό σας.
Διατηρώντας καλές σχέσεις με τον άλλον γονιό
Ανεξάρτητα από τις προσωπικές σας απόψεις, μην ξεχνάτε ότι τα εγγόνια σας αγαπάνε το ίδιο και τους δυο γονείς τους, ακόμα κι αν θυμώνουν καμιά φορά με τον έναν ή τον άλλον. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα βοηθούσε και το να κάνετε κάποια θετικά σχόλια για τον άλλον γονιό. Έτσι, θα δείξετε στα εγγόνια σας ότι, παρόλο που οι γονείς τους χώρισαν, εσείς εξακολουθείτε να εκτιμάτε στοιχεία του άλλου γονιού. Διατηρώντας μια καλή σχέση με τον/την πρώην σύζυγο του παιδιού σας, διατηρείτε και μια καλή σχέση με τα εγγόνια σας. Επίσης, κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να παραβρεθείτε όλοι μαζί στο party γενεθλίων τους. Αν συμβεί αυτό, είναι σημαντικό να καταφέρετε να ελέγξετε τα συναισθήματά σας, ώστε να εξασφαλίσετε μια χαρούμενη μέρα στα εγγόνια σας.
Κλείνοντας, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι το να βλέπουν και να χαίρονται οι παππούδες και οι γιαγιάδες τα εγγόνια τους μετά τον χωρισμό του παιδιού τους δεν αποτελεί μόνο επιθυμία τους, αλλά και δικαίωμά τους! Σύμφωνα με το άρθρο 1520 παρ. 2 του Αστικού Κώδικα ορίζεται ότι «οι γονείς δεν έχουν δικαίωμα να εμποδίζουν την επικοινωνία του τέκνου με τους απώτερους ανιόντες του (παππούδες και γιαγιάδες), εκτός εάν υπάρχει σοβαρός λόγος». Δηλαδή το δικαίωμα επικοινωνίας δίνεται όχι μόνο στον γονέα, με τον οποίο δε διαμένει το τέκνο, αλλά και στους παππούδες και τις γιαγιάδες. Σύμφωνα, λοιπόν, με την παραπάνω διάταξη ο παππούς και η γιαγιά του ανήλικου τέκνου έχουν δικαίωμα, που πηγάζει ευθέως από τον νόμο, για προσωπική επικοινωνία με το εγγόνι τους.
Περισσότερα στο grandparents.com