Όταν οι ηλικιωμένοι συναντιούνται με τους φοιτητές πάνω από ένα τραπέζι γεμάτο φαγητά, τι συμβαίνει; Γεφυρώνεται το χάσμα γενεών! Αυτό σκέφτηκε, λοιπόν, η 20χρονη Ενορά, που σπουδάζει διοίκηση Επιχειρήσεων, και αποφάσισε να δημιουργήσει την ιστοσελίδα Paupiette.
Η Γαλλίδα φοιτήτρια έλαβε υπόψη της, από τη μια, τους ηλικιωμένους ανθρώπους των μεγαλουπόλεων, που βιώνουν πιο έντονα τη μοναξιά και, από την άλλη, τους φοιτητές, που ζουν μακριά από τις οικογένειές τους και, συνήθως, δε διατρέφονται υγιεινά. Δημιούργησε, λοιπόν, μια πλατφόρμα, όπου οι ηλικιωμένοι-μέλη της δηλώνουν στην ιστοσελίδα το ενδιαφέρον τους να μαγειρέψουν ένα συγκεκριμένο γεύμα σε μια συγκεκριμένη μέρα και να καλέσουν, έναντι μιας μικρής αμοιβής για το γεύμα, φοιτητές (επίσης μέλη της ιστοσελίδας) στο σπίτι τους, για να γευματίσουν παρέα.
Τα οφέλη είναι πολλά και για τις δυο πλευρές
Οι φοιτητές, από τη μια πλευρά:
- τρώνε σπιτικό φαγητό σε σπιτικό περιβάλλον,
- απολαμβάνουν την παρέα ηλικιωμένων ανθρώπων μέσα από συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων και βιωμάτων.
Οι ηλικιωμένοι, από την άλλη:
- βγαίνουν από τη μοναξιά τους ανοίγοντας το σπίτι τους,
- μέσα από την διαδικασία της προετοιμασίας των γευμάτων παραμένουν ενεργοί και δραστήριοι,
- έχουν την ευκαιρία να ζουν κοντά στη νεολαία και να «γεύονται» με τη σειρά τους τα όνειρα και τους προβληματισμούς τους μεταφέροντάς τους την πολύτιμη εμπειρία τους.
Η αλήθεια είναι ότι τόσο οι Γάλλοι, όσο και οι Έλληνες έχουμε στην κουλτούρα μας την κουζίνα και τα «τραπεζώματα», γιατί αμφότεροι αναγνωρίζουμε ότι ένα γεύμα είναι, πάντα, ένας καλός τόπος συνάντησης.