Όλα για την Τρίτη Ηλικία
info@gernaoallios.gr

Κοινότητες φιλικές προς τους ανθρώπους με άνοια

Σύμφωνα με την Alzheimer’s disease International, υπολογίζεται ότι το 2015 υπήρχαν περίπου 47 εκατομμύρια ανοϊκοί άνθρωποι, ένα νούμερο που εκτιμάται πως σχεδόν θα διπλασιάζεται κάθε 20 χρόνια. Οι άνθρωποι, που πάσχουν από άνοια, αντιμετωπίζουν μια σειρά από προβλήματα στην καθημερινότητά τους: η χρήση τεχνολογίας, η εξυπηρέτησή τους σε καταστήματα και τράπεζες, η χρήση των μέσων μεταφοράς, οι διακοπές τους, το να συνεχίσουν τα αγαπημένα τους χόμπι είναι μερικές μόνο από τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν.

Η ιδέα δημιουργίας φιλικών προς την άνοια κοινοτήτων «γεννήθηκε» στην Ιαπωνία τη δεκαετία του ΄90. Η συνεχώς αυξανόμενη γήρανση του πληθυσμού της ήταν πια γεγονός. Αντί, λοιπόν, να αποκλείσουν τους ανοϊκούς ανθρώπους από την κοινωνία, προώθησαν μια σειρά προγραμμάτων, που θα τους επέτρεπαν να συνεχίσουν να ζουν μέσα στον κόσμο.

Αντίστοιχα, στην πόλη Μπρυζ (Bruges) του Βελγίου διανέμουν εγχειρίδια σχετικά με την άνοια, οργανώνουν εκπαιδευτικά προγράμματα και έχουν καταχωρημένους σε μια βάση δεδομένων τους ανοϊκούς ανθρώπους για το ενδεχόμενο που κάποιος χαθεί. Στην πόλη λειτουργούν, επίσης, καταστήματα, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί «φιλικά προς την άνοια». Επικολλούν ένα σχετικό αυτοκόλλητο στην τζαμαρία τους, που δείχνει ότι το προσωπικό μπορεί να προσφέρει βοήθεια σε ανοϊκούς ανθρώπους. Υπάρχει και χορωδία, της οποίας τα μέλη είναι άνθρωποι με άνοια.

Στην πόλη Purley, νότια του Λονδίνου, σύμφωνα με την theguardian, γρήγορα αντιλαμβάνεσαι ότι είναι μια πόλη προσανατολισμένη στην εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων: πολυάριθμοι οίκοι φροντίδας και μια βιβλιοθήκη, όπου το προσωπικό της προσαρμόζεται στις ανάγκες των ηλικιωμένων επισκεπτών. Μερικές από τις πρωτοβουλίες, που πήραν οι φορείς της  πόλης είναι:

  • Εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης για την άνοια,
  • εργαστήρια για ανοϊκούς,
  • δωρεάν εκπαίδευση στους ντόπιους, ώστε να αναγνωρίζουν, να κατανοούν και να βοηθούν τα άτομα με άνοια,
  • οι φιλικές προς την άνοια επιχειρήσεις κολλούν έξω από την επιχείρησή τους το λογότυπο της κοινότητας Αλτσχάϊμερ. Σε Αγγλία και Ουαλία υπάρχουν συνολικά 220 φιλικές προς την άνοια κοινότητες. Σκοπό έχουν να μειώσουν το στίγμα και να βελτιώσουν την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των ανοϊκών.

Στο προάστιο Lewisham του Λονδίνου κινητοποιήθηκαν να πείσουν μουσεία και χώρους τέχνης να  προσφέρουν δραστηριότητες φιλικές προς την άνοια. Παράλληλα, ενθάρρυναν τα μαγαζιά, τα supermarkets και τις τράπεζες να παρέχουν ειδική βοήθεια και πιο…αργές ουρές για τους ανοϊκούς ανθρώπους. Στην πόλη York μια εταιρία ταξί παρέχει φιλική προς την άνοια εξυπηρέτηση.

Σύμφωνα με την Alzheimer society British Columbia, σε ένα περιβάλλον φιλικό προς τους ανοϊκούς θα πρέπει:

  • η σήμανση να είναι σαφής και ευανάγνωστη και να τοποθετείται στο ύψος των ματιών,
  • τα πεζοδρόμια να είναι φαρδιά, επίπεδα και χωρίς εμπόδια,
  • να υπάρχουν στους δημόσιους χώρους τουαλέτες με ευδιάκριτη σήμανση ότι είναι προσβάσιμες,
  • ξεχωριστά κτίσματα και ανοιχτοί χώροι κατάλληλοι για δραστηριότητες και για ανάπαυση.

Μέλημα, λοιπόν, όλων αυτών των κοινοτήτων είναι οι άνθρωποι με άνοια να αισθάνονται ασφαλείς, όταν βγαίνουν έξω. Να συνεχίσουν να είναι για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ενεργοί πολίτες (να πηγαίνουν στην τράπεζα, να κάνουν τα ψώνια τους, να ψυχαγωγούνται κλπ). Να μην παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους και βυθισμένοι στη μοναξιά και την απομόνωση, αλλά να νιώθουν ότι ανήκουν σε μια κοινωνία, που τους στηρίζει.

 

Ελένη Σακελλάρη

 

Photo: Working to Become Dementia Friendly by Dave Collier is licensed under CC BY-ND 2.0

Λίγα λόγια για μας

«Γερνάω αλλιώς» δε σημαίνει δε γερνάω.
Σημαίνει γερνάω με επίγνωση και αξιοπρέπεια.
Σημαίνει ότι την πείρα και τη σοφία της ζωής δεν τις εγκλωβίζω σε αναμνήσεις, αλλά τις μετουσιώνω σε δράση, στωικότητα, όνειρα, υπομονή, δημιουργία.

Διαβάστε περισσότερα