Κοινότητες φιλικές προς τους ανθρώπους με άνοια
6 Απριλίου 2017
Οδηγίες προς ηλικιωμένους εκδρομείς
29 Απριλίου 2017
Show all

Διεθνής κουζίνα από γιαγιάδες όλου του κόσμου στη Νέα Υόρκη!

Ο ιταλικής καταγωγής Jody Scaravella, γεννημένος και μεγαλωμένος στο Brooklyn, άνοιξε πριν χρόνια στη Νέα Υόρκη το εστιατόριο Enoteka Maria, όπου ιταλίδες γιαγιάδες αναλάμβαναν να μαγειρέψουν παραδοσιακά πιάτα για τους θαμώνες του εστιατορίου. Τον Ιούλιο του 2016, ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου αποφάσισε να συμπεριλάβει στους chefs του γιαγιάδες από όλο τον κόσμο!

Άνοιξε, λοιπόν, την κουζίνα του σε μαγείρισσες-γιαγιάδες από Αργεντινή, Λευκορωσία, Βενεζουέλα, Κολομβία, Αλγερία, Μπαγκλαντές, Συρία, Τσεχία, Δομινικανή Δημοκρατία, Καζακστάν, Εκουαδόρ, Πολωνία, Γαλλία, Τουρκία και Ελλάδα (την ελληνική κουζίνα εκπροσωπεί η κυρία Πλουμίτσα από τη Χίο).

Κάθε μέρα μαγειρεύουν δύο γιαγιάδες: μία Ιταλίδα και μία άλλη διαφορετικής εθνικότητας. Στην ιστοσελίδα του εστιατορίου υπάρχουν ονόματα και σύντομα βιογραφικά όλων των γιαγιάδων, που μαγειρεύουν τα παραδοσιακά πιάτα της χώρας τους.

Σήμερα στο εστιατόριο απασχολούνται περίπου 30 γιαγιάδες στην κουζίνα (και ένας Ιταλός παππούς). Προσελκύει, έτσι, λάτρεις του παραδοσιακού φαγητού από όλο τον κόσμο. Πρόσφατα οι γιαγιάδες-chefs άρχισαν να παραδίδουν και μαθήματα μαγειρικής.

Παράλληλα, ο ιδιοκτήτης Jody Scaravella ετοιμάζει ένα βιβλίο στο διαδίκτυο με τίτλο Nonnas of the world («Γιαγιάδες του κόσμου»), όπου ο καθένας μπορεί να προσθέσει ένα σύντομο βιογραφικό της γιαγιάς του με 3 φωτογραφίες και μία συνταγή της γραμμένη στη μητρική γλώσσα. Όραμά του, όπως λέει ο ίδιος, είναι να αποτελέσει αυτό το βιβλίο τη μεγαλύτερη συλλογή από συνταγές γιαγιάδων. Μια κατάθεση της γαστρονομικής κουλτούρας απλών ανθρώπων από όλο τον κόσμο.

 

Ελένη Σακελλάρη