Όλα για την Τρίτη Ηλικία
info@gernaoallios.gr

Κάπνισμα και τρίτη ηλικία

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος (31 Μαΐου), θα αναφερθούμε σε ορισμένα στοιχεία που αφορούν το κάπνισμα και την τρίτη ηλικία. Κάπνισμα είναι η χρήση καπνού, ο οποίος εισπνέεται και αποτελείται από καιγόμενα φύλλα ή τρίμματα καπνού.

Η συχνότητα του καπνίσματος κατά την τρίτη ηλικία παρουσιάζει γενικά τα χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με τις άλλες ηλικίες, διότι κατά την πάροδο των ετών όλο και περισσότεροι καπνιστές συνειδητοποιούν τους κινδύνους ή προβλήματα υγείας τούς αναγκάζουν να διακόψουν το κάπνισμα. Τα υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος εμφανίζονται στις ηλικίες 35-44 ετών.

Οι κυριότερες βλαπτικές ουσίες του καπνού είναι η πίσσα, η οποία απορροφάται σταδιακά, εναποτίθεται στους πνεύμονες και είναι καρκινογόνος, η νικοτίνη που είναι ουσία που προκαλεί ισχυρό εθισμό και το μονοξείδιο του άνθρακα,  το οποίο είναι δηλητήριο που εμποδίζει τη σωστή οξυγόνωση ζωτικών οργάνων.

Τα άτομα της τρίτης ηλικίας παρουσιάζουν τη φυσιολογική φθορά του οργανισμού, η οποία πολλαπλασιάζεται, αν συνεχίζουν να καπνίζουν. Έτσι, λόγω των βλαπτικών ιδιοτήτων του καπνίσματος για τον οργανισμό, το προσδόκιμο επιβίωσης των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας που συνεχίζουν να καπνίζουν, είναι αισθητά μειωμένο σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Η διακοπή του καπνίσματος στη τρίτη ηλικία είναι επιβεβλημένη, διότι τα οφέλη από τη διακοπή εμφανίζονται άμεσα, σχεδόν από τα πρώτα 20 λεπτά, όπου προοδευτικά η αρτηριακή πίεση επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα και οι σφύξεις ομαλοποιούνται. Επιπρόσθετα, τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα αυξάνουν και η πιθανότητα αιφνίδιων καρδιακών επεισοδίων και αιφνίδιου θανάτου, μετά το πρώτο 24ωρο από τη διακοπή, σταδιακά μειώνεται.

Από τα παραπάνω στοιχεία βγαίνει το συμπέρασμα ότι ακόμα και στην τρίτη ηλικία η διακοπή του καπνίσματος είναι επιβεβλημένη, διότι τα οφέλη για τον οργανισμό είναι άμεσα και καθοριστικά.

 

Dr. Γεώργιος Ι. Τασόπουλος MD,PhD
Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος
www.pneumonologiko-iatreio.com

Photo: Hayk… by Thomas Leuthard is licensed under CC BY 2.0

 

Λίγα λόγια για μας

«Γερνάω αλλιώς» δε σημαίνει δε γερνάω.
Σημαίνει γερνάω με επίγνωση και αξιοπρέπεια.
Σημαίνει ότι την πείρα και τη σοφία της ζωής δεν τις εγκλωβίζω σε αναμνήσεις, αλλά τις μετουσιώνω σε δράση, στωικότητα, όνειρα, υπομονή, δημιουργία.

Διαβάστε περισσότερα