Όλα για την Τρίτη Ηλικία
info@gernaoallios.gr

Φινλανδία: οι ηλικιωμένοι βγαίνουν βόλτα με τον ταχυδρόμο!

Τον Ιανουάριο του 2017 τα φινλανδικά Ταχυδρομεία ξεκίνησαν μια νέα και ασυνήθιστη υπηρεσία. Η τεχνολογική πρόοδος έχει μειώσει σημαντικά τις αποστολές γραμμάτων, γεγονός που μείωσε και τα έσοδα για τις ταχυδρομικές υπηρεσίες. Έτσι, επινόησαν ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο, με σκοπό να αυξήσουν τα έσοδά τους και, ταυτόχρονα, να βελτιώσουν τη ζωή των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας: να βγαίνουν βόλτα οι ταχυδρόμοι με τους ηλικιωμένους!

Οι υπάλληλοι, λοιπόν, των Ταχυδρομείων επισκέπτονται, έναντι αμοιβής, τον ηλικιωμένο πελάτη την προσυμφωνημένη ώρα (μία ή δυο φορές/εβδομάδα). Ο περίπατος διαρκεί 30 λεπτά ή 1 ώρα. Ο πελάτης καθορίζει τη διαδρομή, τον ρυθμό και τις δραστηριότητες, που θα κάνουν. Τα φινλανδικά ταχυδρομεία Posti επιλέγουν τους υπαλλήλους τους, οι οποίοι εκπαιδεύονται από ειδικούς. Στην πρώτη επίσκεψη ο ηλικιωμένος γνωρίζει τον προσωπικό του συνοδό και εξετάζουν από κοινού τις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Σε περίπτωση που ο ηλικιωμένος δεν αισθάνεται καλά ή ο καιρός δεν το επιτρέπει, μπορεί να επιλέξει να παραμείνουν στο σπίτι και να περάσουν την ώρα τους συζητώντας, παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια ή κάνοντας ό,τι άλλο επιθυμεί.

Η εν λόγω υπηρεσία κοστίζει συνολικά 69 ευρώ για τέσσερις 30λεπτες επισκέψεις ή 138 ευρώ για τέσσερις 60λεπτες επισκέψεις. Προσφέρεται είτε για μία φορά/εβδομάδα, είτε για δύο φορές/εβδομάδα.

Πολλοί ηλικιωμένοι αποφεύγουν από ανασφάλεια να βγουν έξω ασυνόδευτοι. Η νέα αυτή υπηρεσία, λοιπόν, εκτιμάται ότι θα τους βοηθήσει να βγουν από τη μοναξιά τους και, ταυτόχρονα, να ασκηθούν. Όμως, παράλληλα, δίνει και την ευκαιρία στο προσωπικό των Ταχυδρομείων να αναπτύξει νέες δεξιότητες.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία υπολογίζεται ότι οι άνθρωποι ηλικίας 60+ στη Φινλανδία θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο μέχρι το 2020. Μια τέτοια, λοιπόν, υπηρεσία θα τους βοηθήσει να παραμείνουν ενεργοί σωματικά και κοινωνικά.

 

Ελένη Σακελλάρη

 

 

Photo: digilibrary.posti.com

Λίγα λόγια για μας

«Γερνάω αλλιώς» δε σημαίνει δε γερνάω.
Σημαίνει γερνάω με επίγνωση και αξιοπρέπεια.
Σημαίνει ότι την πείρα και τη σοφία της ζωής δεν τις εγκλωβίζω σε αναμνήσεις, αλλά τις μετουσιώνω σε δράση, στωικότητα, όνειρα, υπομονή, δημιουργία.

Διαβάστε περισσότερα