Όλα για την Τρίτη Ηλικία
info@gernaoallios.gr

Παραθερίζοντας κοντά σε…απινιδωτές!

Όταν μιλάμε για καρδιακή ανακοπή, εννοούμε την αιφνίδια απώλεια καρδιακής λειτουργίας σε ένα άτομο με διαγνωσμένη ή μη καρδιακή νόσο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση ανάμεσα σε 27 Ευρωπαϊκές χώρες στην αναζωογόνηση θυμάτων εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής. Εκατοντάδες έκτακτα περιστατικά συμβαίνουν καθημερινά στη χώρα μας, όμως πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού γνωρίζει πώς να τα αντιμετωπίσει. Οι απινιδωτές είναι συσκευές, που χορηγούν ηλεκτρικό ρεύμα με τη μορφή ενός ηλεκτροσόκ στην καρδιά, για να επαναφέρουν τον κανονικό της ρυθμό μετά από ανακοπή. Εκτός από τους απινιδωτές των νοσοκομείων, υπάρχουν πλέον και οι εξωτερικοί αυτόματοι απινιδωτές. Πρόκειται για μικρότερες συσκευές, που μπορούν να τοποθετούνται σε δημόσιους χώρους, έτοιμες προς χρήση από εκπαιδευμένους εθελοντές. Η έγκαιρη χρήση του αυτόματου απινιδωτή προσφέρει αποτελεσματική καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση σε θύματα καρδιακής ανακοπής. Έτσι, σώζει ζωές και μειώνει αναπηρίες, λόγω υποξίας του εγκεφάλου, σε αυτούς που επιβιώνουν.

Μέσα από τη σπουδαία δράση του ανθρωπιστικού Οργανισμού Kids Save Lives  (Τα παιδιά σώζουν ζωές) στην Ελλάδα τοποθετούνται απινιδωτές (AEDs) σε δημόσιους χώρους και δημιουργούνται ομάδες ανανηπτών αποτελούμενες από δεκάδες πιστοποιημένους μαθητές και πολίτες.  Στόχος είναι να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο τους, μέχρι να φτάσει η εξειδικευμένη βοήθεια, μέσω επαγγελματιών Διασωστών του ΕΚΑΒ. Εξάλλου, όπως χαρακτηριστικά λένε: «καρδιά, η οποία σταματάει, σχεδόν αποκλειστικά με ρεύμα ξεκινάει». Το εν λόγω πρόγραμμα έχει εγκριθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας.

Παρόμοιες τακτικές των Βόρειων Ευρωπαϊκών Χωρών έχουν στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Το Υπουργείο Παιδείας της Δανίας ενέκρινε παρόμοια εκπαιδευτικά προγράμματα από το 1995. Τριπλασίασε, έκτοτε, την επιβίωση των θυμάτων καρδιακής ανακοπής στη χώρα.

Στις Η.Π.Α. πάνω από 30 Πολιτείες  άλλαξαν τους Νόμους από το 2011, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο 1.6 εκατομμύρια μαθητές να εκπαιδεύονται στην αναζωογόνηση μέσα στα Σχολεία της Αμερικής.

Όπου, λοιπόν, υπάρχουν αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές, υπάρχουν και πιστοποιημένοι εθελοντές, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά τον απινιδωτή. Έτσι, την επόμενη φορά που θα επιλέξετε κάποιον ταξιδιωτικό προορισμό και θέλετε να αισθάνεστε πιο ασφαλείς, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον Πανελλαδικό Χάρτη Απινιδωτών (AEDs) σε δημόσιους χώρους, όπου θα βρείτε όλους τους απινιδωτές (ελεγμένος απινιδωτής σημαίνει ότι έχει ήδη ελεγχθεί από εκπαιδευτή του ERC ή μέλος του Kids Save Lives ότι έχει ηλεκτρόδια και φορτισμένη μπαταρία) της Ελληνικής Επικράτειας, που διατίθενται δωρεάν σε απλούς πολίτες και Υπηρεσίες Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας. Από τον Σεπτέμβριο θα μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν στο κινητό σας την εν λόγω εφαρμογή με τους απινιδωτές.

Γιατί η έγκαιρη αντιμετώπιση της ανακοπής μπορεί να σώσει τη ζωή σας.

 

Ελένη Σακελλάρη

 

 

Λίγα λόγια για μας

«Γερνάω αλλιώς» δε σημαίνει δε γερνάω.
Σημαίνει γερνάω με επίγνωση και αξιοπρέπεια.
Σημαίνει ότι την πείρα και τη σοφία της ζωής δεν τις εγκλωβίζω σε αναμνήσεις, αλλά τις μετουσιώνω σε δράση, στωικότητα, όνειρα, υπομονή, δημιουργία.

Διαβάστε περισσότερα