Όλα για την Τρίτη Ηλικία
info@gernaoallios.gr

Αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Hashimoto και Διατροφή

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ένα σύνολο μηχανισμών, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε τοξικούς παράγοντες (π.χ. βακτήρια, ιούς κ.λ.π.). Αποτελείται από πολλά διαφορετικά όργανα και ιστούς, μεταξύ των οποίων ο μυελός των οστών και ο θύμος αδένας, όπου δημιουργούνται και αναπτύσσονται τα ειδικά κύτταρα του συστήματος. Η σωστή του λειτουργία είναι σημαντική τόσο για την αποτροπή εμφάνισης επικίνδυνων νοσημάτων, όσο και για τη μακροζωία.

Ο όρος «αυτοάνοσο νόσημα» περιγράφει κάποια ασθένεια, που προκύπτει κατά κύριο λόγο, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού «λανθασμένα» επιτίθεται εναντίον του ίδιου του σώματός του, στοχεύοντας τα κύτταρα, τους ιστούς και τα όργανά του.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα διακρίνονται σε: 

  • Οργανοειδικά αυτοάνοσα νοσήματα
  • Συστηματικά αυτοάνοσα νοσήματα

Η νόσος Hashimoto ανήκει στην πρώτη κατηγορία των αυτοάνοσων νοσημάτων. Πήρε το όνομά της από τον Hakarou Hashimoto, που πρώτος την περιέγραψε το 1912. Ονομάζεται ακόμα και «Χρόνια Λεμφοκυτταρική Θυρεοειδίτιδα» γιατί αποτελεί μία φλεγμονώδη αντίδραση του θυρεοειδούς στην επίθεση, που δέχεται από το ανοσοποιητικό.

Κάποιοι λόγοι για τους οποίους ο θυρεοειδής μπορεί να μη δουλεύει με τον βέλτιστο τρόπο είναι:

  • Ιογενής λοίμωξη
  • Βακτηριακή μόλυνση
  • Στρες
  • Πάρα πολύ ακτινοβολία για το σώμα σας
  • Τοξικότητα

Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν: 

  • κατάθλιψη
  • έντονη κόπωση
  • απώλεια μαλλιών
  • ξηρό δέρμα
  • δυσκολία συγκέντρωσης
  • αύξηση βάρους (όταν οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι χαμηλά, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται προκαλώντας αύξηση του σωματικού βάρους)

Η αύξηση του σωματικού βάρους και η δυσκολία της απώλειας βάρους είναι μεγάλες ανησυχίες για εκείνους που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό.

Ποια διατροφή συνεργεί στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς και στην σωστή διαχείριση της ασθένειας;

Η διατροφή στον υποθυρεοειδισμό μοιάζει πολύ με τη διατροφή ενός διαβητικού. Μικρά και συχνά γεύματα που βασίζονται σε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τρώγοντας με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος, η «κινητοποίηση» του μεταβολισμού και η μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης.

Κάποια θρεπτικά συστατικά, άξια προσοχής, είναι τα κάτωθι:

  • ΙΩΔΙΟ: τόσο η ανεπαρκής, όσο και η υπερβολική πρόσληψη ιωδίου μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία του θυρεοειδούς, είτε υπο- είτε υπερ-λειτουργία του. Πηγές: θαλασσινά, ψάρια, γαλακτοκομικά.
  • ΣΕΛΗΝΙΟ: το σελήνιο είναι επίσης ένα σημαντικό μικροθρεπτικό συστατικό, για άτομα με Hashimoto. Tο σελήνιο, βοηθά στη μετατροπή της ορμόνης του θερεοειδούς Τ4 σε Τ3, επηρεάζει τον μεταβολισμό του ιωδίου και μειώνει τα επίπεδα των αντισωμάτων, που καταστρέφουν τον θυρεοειδή στην Hashimoto. Πηγές: καρύδια, ψάρια, θαλασσινά, κρέας, δημητριακά, λαχανικά.
  • TΥΡΟΣΙΝΗ: η τυροσίνη είναι ένα αμινοξύ, το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών. Πηγές: ψάρια, κοτόπουλο, προϊόντα ολικής αλέσεως,  γαλακτοκομικά, μπανάνες, φασόλια, ξηροί καρποί.

Συνοπτικά, για τους ασθενείς υποθυρεοειδισμού, η διατροφή πρέπει να είναι υγιεινή με αποφυγή άγχους και συνδυασμό γυμναστικής. Πρέπει να καταναλώνονται ψάρια, δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά, όσπρια, Ω3 λιπαρά οξέα και πολλά υγρά, ενώ πρέπει να αποφεύγονται τα λιπαρά κρέατα.  Σε περίπτωση που κάποιος ασθενής επιθυμεί απώλεια βάρους, θα πρέπει να γνωρίζει ότι η απώλεια θα είναι αργή και η δίαιτα θα πρέπει να είναι χαμηλή σε θερμίδες (ανάλογη των ενεργειακών απαιτήσεων του κάθε ατόμου), λιπαρά και υδατάνθρακες.

Σοφία Εμμανουήλ

ΒSc Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

τηλ: 6982041776

e-mail: sophiaemmanouil7@gmail.com

facebook

Λίγα λόγια για μας

«Γερνάω αλλιώς» δε σημαίνει δε γερνάω.
Σημαίνει γερνάω με επίγνωση και αξιοπρέπεια.
Σημαίνει ότι την πείρα και τη σοφία της ζωής δεν τις εγκλωβίζω σε αναμνήσεις, αλλά τις μετουσιώνω σε δράση, στωικότητα, όνειρα, υπομονή, δημιουργία.

Διαβάστε περισσότερα