Σε εννιά απομονωμένα χωριά της περιοχής Cilento της νότιας Ιταλίας, όπου πολλοί κάτοικοι ζουν περισσότερα από 90 χρόνια, διεξήχθη η αμερικανική μελέτη σχετικά με τη μακροζωία, που δημοσιεύτηκε στο International Psychogeriatrics . Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης La Sapienza και από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια San Diego School of Medicine επέλεξαν 29 ηλικιωμένους ηλικίας 90-101 ετών και 51 μέλη των οικογενειών τους ηλικίας 51-75 ετών και για την έρευνά τους χρησιμοποίησαν τα ακόλουθα μέσα:
- τυποποιημένες κλίμακες αξιολόγησης,
- συνεντεύξεις, όπου οι ηλικιωμένοι αφηγούνταν τραυματικές εμπειρίες και πεποιθήσεις τους και
- συνεντεύξεις των νεότερων μελών των οικογενειών, όπου περιγράφουν την προσωπικότητα των ηλικιωμένων συγγενών τους.
Διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες ηλικίας 90 ετών και άνω είχαν μεν χειρότερη σωματική υγεία, αλλά καλύτερη πνευματική από τα νεότερα μέλη της οικογένειάς τους. Είχαν ισχυρούς δεσμούς με την οικογένεια και τη θρησκεία και αγάπη για τη γη (οι περισσότεροι από αυτούς εξακολουθούν να εργάζονται στα σπίτια τους και στη γη). Διέθεταν πείσμα, γεγονός που οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι μπορεί να είναι ευεργετικό για την ψυχική υγεία, γιατί αυτοί οι άνθρωποι τείνουν να νοιάζονται λιγότερο για το τι σκέφτονται οι άλλοι γι΄αυτούς.
Ας δούμε μερικά αποσπάσματα των συνεντεύξεων των ηλικιωμένων, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια San Diego School of Medicine:
«Έχασα την αγαπημένη μου γυναίκα μόλις πριν από ένα μήνα και είμαι πολύ λυπημένος για αυτό. Είμαστε παντρεμένοι εδώ και 70 χρόνια. Ήμουν κοντά της κατά τη διάρκεια της ασθένειάς της και αισθάνθηκα πολύ κενός μετά την απώλεια της. Αλλά χάρη στους γιους μου, τώρα αναρρώνω και αισθάνομαι πολύ καλύτερα. Έχω τέσσερα παιδιά, δέκα εγγόνια και εννέα δισέγγονα. Έχω αγωνιστεί όλη μου τη ζωή και είμαι πάντα έτοιμος για αλλαγές. Νομίζω ότι οι αλλαγές φέρνουν τη ζωή και δίνουν ευκαιρία να εξελισσόμαστε».
«Πάντα σκέφτομαι για το καλύτερο. Υπάρχει πάντα μια λύση στη ζωή. Αυτό μου έλεγε ο πατέρας μου: να αντιμετωπίζω πάντα τις δυσκολίες και να ελπίζω για το καλύτερο».
«Είμαι πάντα ενεργός. Δεν ξέρω τι θα πει άγχος. Η ζωή είναι αυτό που είναι και πρέπει να την αντιμετωπίζουμε … πάντα».
“Αν έχω να πω κάτι, είναι ότι τώρα νιώθω νεότερος από όταν ήμουν νέος».
Η εξαιρετική, λοιπόν, μακροζωία αυτών των ηλικιωμένων φαίνεται να οφείλεται στην αισιοδοξία και το ψυχικό σθένος, με το οποίο ξεπερνούν τις αντιξοότητες. Παράλληλα διαθέτουν πείσμα, το οποίο εξισορροπείται από την ανάγκη τους για προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.
Photo by Cristian Newman on Unsplash