Σωστή διατροφή και Υγιεινός τρόπος ζωής: η συνταγή για τη μακροβιότητα
5 Δεκεμβρίου 2018
Η σκέψη «μεγαλώνω»
11 Ιανουαρίου 2019
Show all

Αναμφισβήτητα τα Χριστούγεννα είναι μια αξιαγάπητη γιορτή και όλοι μας, στη διάρκεια της ζωής μας, πολλές φορές την περιμέναμε με λαχτάρα και ανυπομονησία. Μήπως, όμως, αυτά τα Χριστούγεννα σας βρίσκουν σε μια φάση, που λέτε «δε θέλω να έρθουν τα Χριστούγεννα!»;

Γιατί δε θέλω να έρθουν τα Χριστούγεννα;
  • Όταν οι προηγούμενες 350 μέρες του χρόνου είναι γεμάτες έγνοιες και στενοχώριες, δεν μπορείς να «κουκουλώσεις» όλα αυτά, που σε βαραίνουν και να φορέσεις ένα χαρούμενο προσωπείο, μόνο και μόνο επειδή είναι Χριστούγεννα. Μέσα στη διάρκεια της χρονιάς έχασες κάποιον δικό σου άνθρωπο, χώρισε το παιδί σου, μεγάλωσαν τα χρέη σου ή κλονίστηκε η υγεία σου. Το τελευταίο πράγμα που σε ενδιαφέρει, λοιπόν, είναι να γιορτάσεις τα Χριστούγεννα!

Τι μπορώ να κάνω; Όταν είμαστε στενοχωρημένοι, κανένα εορταστικό πλαίσιο δεν μας αγγίζει και ούτε είναι απαραίτητο να μας αγγίξει. Τα Χριστούγεννα είναι για όλους τους ανθρώπους: άλλοι τα χαίρονται φέτος, άλλοι θα τα χαρούν του χρόνου κι άλλοι τα χάρηκαν στο παρελθόν. Δε χρειάζεται να δίνουμε στις καταστάσεις περισσότερη βαρύτητα από αυτήν που μπορούμε να διαχειριστούμε. Εξάλλου, τις χαρούμενες γιορτές τις κάνουν οι άνθρωποι κι οι περιστάσεις. Προσπαθούμε, λοιπόν, να δούμε τις μέρες αυτές απλά σαν μια περίοδο της συνολικής χρονιάς, που τα φωτεινά της λαμπάκια έρχονται να φωτίσουν για λίγο το σκοτάδι μας. Ας καλοδεχτούμε αυτό το φως σαν ένα μικρό διάλειμμα στις έγνοιες μας. Δεν υπάρχει λόγος να υποκριθούμε τους ευτυχισμένους. Ούτε χρειάζεται να τα γιορτάσουμε όπως τα γιορτάζαμε παλιότερα. Ας είμαστε απλά ο εαυτός μας.

  • Η σύνταξή σου είναι μικρή και δυσκολεύεσαι να αντεπεξέλθεις σε όλα αυτά τα έξοδα, που συνοδεύουν τα Χριστούγεννα (γιορταστικά τραπέζια και δώρα σε εγγόνια). Νιώθεις πιο φτωχός αυτήν την περίοδο και αυτό σε κάνει να ντρέπεσαι.

Τι μπορώ να κάνω; Καταρχάς οι περισσότεροι άνθρωποι γύρω μας νιώθουν και είναι πιο φτωχοί τα τελευταία χρόνια. Άρα, δε διαφοροποιούμαστε ιδιαίτερα από τους γύρω μας, επειδή κάνουμε κάποια οικονομία παραπάνω. Διανύουμε μια εποχή, που – ευτυχώς – πολλά κλισέ του παρελθόντος έχουν υποχωρήσει: «κάνω τραπέζι με πολλά και ακριβά κρεατικά», «δεν πάω πουθενά με άδεια χέρια», «πρέπει να πάρω ένα καινούργιο ρούχο για τις γιορτινές μέρες». Έχουν απλοποιηθεί οι κοινωνικές συναναστροφές και το φαίνεσθαι έχει δώσει περισσότερο χώρο στην ουσία της αντάμωσης. Καλούμε, λοιπόν, τους αγαπημένους μας σε ένα απλό τραπέζι γεμάτο, όμως, με αγάπη και καλή διάθεση. Και προσφέρουμε στα εγγόνια μας οικονομικά δώρα. Εμείς οι μεγάλοι αποτιμούμε συνήθως τα πράγματα, τα παιδιά χαίρονται με ό,τι κι αν τους δώσουμε.

  • Είσαι μόνος ή θα αναγκαστείς να περάσεις τις γιορτές μόνος. Μπορεί να είσαι εργένης, διαζευγμένος, χήρος ή άτεκνος ή τα παιδιά σου να βρίσκονται μακριά. Κάθε άλλο παρά με χαρά περιμένεις τα Χριστούγεννα. Τρομάζεις στην ιδέα της μοναξιάς, που θα βιώσεις.

Τι μπορώ να κάνω; Σηκώνουμε πρώτοι το τηλέφωνο και τηλεφωνούμε σε ανθρώπους (γνωστούς, φίλους, γείτονες, συγχωριανούς), για να τους ευχηθούμε για τις γιορτές. Ειδικά σε μοναχικούς ανθρώπους. Επισκεπτόμαστε άλλους ανθρώπους, που ζουν μόνοι τους, για να δώσουμε χαρά και να πάρουμε χαρά από αυτήν την αντάμωση. Προσφέρουμε κοινωνικό έργο αυτές τις μέρες: μέσα από την εθελοντική μας προσφορά μπορούμε να σταθούμε δίπλα σε πονεμένους ανθρώπους σε νοσοκομεία και ιδρύματα. Τη βοήθειά μας μπορούμε να προσφέρουμε σε εθελοντικές οργανώσεις ή σε δράσεις της Ενορίας μας. Τέλος, ανοίγουμε το σπίτι μας: καλούμε φίλους για καφέ ή για φαγητό ή προσφερόμαστε να τους φιλοξενήσουμε και να περάσουμε μαζί τις γιορτές.

Δε χρειάζεται να περιμένουμε οι άλλοι να μας βγάλουν απο τη μοναξιά και τη θλίψη μας. Μπορεί να μην έχουμε κοντά μας αυτούς που θα θέλαμε ή αυτούς με τους οποίους περνούσαμε όλα τα προηγούμενα Χριστούγεννα. Μπορούμε, όμως, να έχουμε κοντά μας άλλους ανθρώπους, που θα γεμίσουν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο τη ζωή μας αυτές τις γιορτινές μέρες (και όχι μόνο).

  • Παρόλο που είσαι και νιώθεις γενικά καλά, τα Χριστούγεννα πάντα σε θλίβουν. Όταν πλησιάζουν, η διάθεσή σου «πέφτει». Η ανασκόπηση της χρονιάς σού υπενθυμίζει ότι πέρασε άλλη μια χρονιά της ζωής σου («μα πότε πέρασε κιόλας;»). Η αναπόληση περασμένων Χριστουγέννων σε στενοχωρεί, μιας και πάντα εκείνες οι γιορτές συμπεριλαμβάνουν πρόσωπα, που πια δεν υπάρχουν στη ζωή.

Τι μπορώ να κάνω; Όσο κι αν πατάμε με μανία το κουτί των αναμνήσεων, για να μην ανοίξει και ξεχειλίσουν από μέσα όλα όσα θέλουμε να μη θυμόμαστε, αυτό το κουτί θα ανοίξει. Γιατί αυτό το κουτί είναι όλη μας η ζωή και κλείνοντάς το είναι σαν να διαγράφουμε τη ζωή μας. Αγκαλιάζουμε, λοιπόν, αυτές τις αναμνήσεις με αγάπη (και πόνο, γιατί όχι;) και ευχαριστούμε τη ζωή και τον θεό, που μας έδωσαν την ευκαιρία να ζήσουμε όμορφες στιγμές και να τις θυμόμαστε τώρα. Γιατί είμαστε πραγματικά τυχεροί, που είχαμε όλα εκείνα τα χαρούμενα Χριστούγεννα μέσα στη ζωή μας! Παράλληλα, επειδή ζούμε στο τώρα, φροντίζουμε να περάσουμε με τέτοιον τρόπο τα φετινά Χριστούγεννα, ώστε να γίνουν η ωραία ανάμνηση της επόμενης χρονιάς μας.

  • Απλά βαριέσαι, πια, τα Χριστούγεννα! Τα έχεις γιορτάσει 60, 70, 80, 90 χρόνια, φτάνει! Κουράζεσαι πολύ την περίοδο των γιορτών: στόλισμα δέντρου, τραπέζια, μαγειρέματα, πολλές κοινωνικές συναναστροφές, ξενύχτια. Δεν έχεις πια τις σωματικές αντοχές,  για να αντέξεις όλον αυτόν τον ρυθμό.

Τι μπορώ να κάνω; Τίποτα δε χρειάζεται να κάνουμε. Απλά τίποτα. Δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσουμε για μια ακόμα φορά αυτόν τον χριστουγεννιάτικο ρυθμό. Μπορούμε να μη στολίσουμε φέτος ή να στολίσουμε υποτυπωδώς. Μπορούμε, επίσης, να ενημερώσουμε και τους οικείους μας ότι θέλουμε να περάσουμε ήσυχα Χριστούγεννα χωρίς πολλά-πολλά: να κοιμόμαστε στην ώρα μας (γιατί πιο αργά δεν αντέχουμε), να μένουμε και μόνοι μας στο σπίτι μας με τις πυτζάμες και την τηλεόραση αγκαζέ, να κόψουμε τη βασιλόπιτα στις 9 το βράδυ και όχι τα μεσάνυχτα, να τρώμε τα ελαφριά μας γεύματα, γιατί αλλιώς δε θα κλείσουμε μάτι όλο το βράδυ! Να τους εξηγήσουμε, όμως, ότι αυτή η επιλογή δεν οφείλεται σε κατάθλιψη, αλλά σε απλή βαριεστημάρα και σωματική κούραση.

Είναι κρίμα να θυσιάζουμε τη σημαντικότητα των υπολοίπων ημερών του έτους, στο βωμό των Χριστουγέννων. Γιορτή είναι η οποιαδήποτε μέρα και στιγμή του χρόνου, που νιώθουμε εμείς καλά, που έχει συμβεί κάτι όμορφο στη ζωή μας ή που είμαστε με έναν άνθρωπο που αγαπάμε. Ας φροντίζουμε να μη μας προσπερνάνε αυτές οι στιγμές. Και, σε τελική ανάλυση, δεν τελείωσαν ούτε οι μέρες μας, ούτε τα χρόνια μας. Έχουμε καιρό μπροστά μας.

Καλά Χριστούγεννα!

Ελένη Σακελλάρη

 

Διαβάστε ακόμα