Όλα για την Τρίτη Ηλικία
info@gernaoallios.gr

Ελιά η θαυματουργή. Ιδιότητες και τρόποι χρήσης της

Η ελιά είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια και οι Έλληνες είναι ίσως ο πρώτος λαός, που καλλιέργησε την ελιά στη Μεσόγειο πριν 3500 χρόνια. Ο Αριστοτέλης μελέτησε τα ελαιόδεντρα και εξέλιξε την καλλιέργειά τους σε επιστήμη. Αποτελούσε και αποτελεί το σύμβολο της ειρήνης και της νίκης, ενώ από το 4000 π.Χ. ήταν γνωστή η χρήση του
ελαιόλαδου για θεραπευτικούς σκοπούς, με τον Ιπποκράτη να το περιγράφει ως το «τέλειο φάρμακο». Ο Όμηρος το χαρακτήρισε ως «χρυσό υγρό», ενώ ο Σόλων νομοθέτησε ακόμα και για την προστασία του. Πηγές αναφέρουν ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν το εκχύλισμα των φύλλων της ελιάς για τη διατήρηση των σωμάτων των νεκρών τους.

Ποια είναι, όμως, τα συστατικά της ελιάς που την κάνουν τόσο πολύτιμη;

Τα δραστικά συστατικά των φύλλων είναι η ελαιοροπίνη, η ελαιοστερόλη, και η ελαίνη, ενώ το ελαιόλαδο περιέχει μονοακόρεστο λιπαρό οξύ, ελαϊκό οξύ και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα σε μικρότερη αναλογία με τα ω-6 να υπερτερούν των ω-3 λιπαρών.

Το ελαιόλαδο είναι, επίσης, πλούσιο σε σκουαλένιο (στη φύση αλλού βρίσκεται στο συκώτι του καρχαρία), λιποδιαλυτές βιταμίνες Α,D,E,K και φαινόλες (αντιοξειδωτικά).

Δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο μας δίνουν το 20% της ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Ε. 

Οι ελιές περιέχουν ακόμα ανόργανα άλατα όπως νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, ιώδιο και άλλες πολλές ουσίες, για τις οποίες γίνονται συνέχεια έρευνες με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Θεραπευτικές δράσεις και χρήσεις του ελαιόλαδου
  1. Το ελαιόλαδο είναι φυσικό υπακτικό φάρμακο για περιπτώσεις χολολιθίασης και σπαστικής κολίτιδας.
  2. Βοηθάει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων με πολλούς τρόπους.
  3. Βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ αυξάνοντας την HDL «καλή χοληστερόλη» και μειώνοντας την οξείδωση της LDL «κακής χοληστερόλης», προστατεύοντας έτσι τα αγγεία από τη φθορά που προκαλεί η οξείδωση.
  4. Ελέγχει την αρτηριακή πίεση.
  5. Βοηθά στην πρόληψη θρόμβων αίματος, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν έμφραγμα ή θρόμβωση.
  6. Συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση της εμφάνισης του καρκίνου του μαστού και παχέος εντέρου.
  7. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
  8. Τα φύλλα της ελιάς έχουν αντιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες και βρέθηκε ότι είναι αποτελεσματικά σε αφροδίσια νοσήματα και οδοντικές λοιμώξεις.
  9. Φαίνεται να προλαμβάνει ακόμα και τη νόσο Alzheimer, ενώ μελέτες έδειξαν ότι τα μικροθρεπτικά συστατικά, που έχουν οι μαύρες ελιές, είναι ευεργετικές στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης και την πρόληψη της οστικής μάζας των μηριαίων οστών.
  10. Βοηθούν στις εξάψεις, που προκαλούνται λόγω της εμμηνόπαυσης.
  11. Τέλος, οι ελιές αποτελούν εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών, που είναι πολύτιμες στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
Άλλες χρήσεις του ελαιόλαδου
  1. Το ελαιόλαδο είναι εξαιρετικό καλλυντικό για μαλλιά και δέρμα λόγω της βιταμίνης Ε . Κάνοντας εντριβή στο κεφάλι, δυναμώνουν τα μαλλιά, ενώ κάνοντας εντριβή στο δέρμα γίνεται ελαστικό, νεανικό και μειώνονται οι ρυτίδες. Είναι δηλαδή ένα άριστο αντιρυτιδικό προϊόν.
  2. Στις πληγές απλώνουμε ελαιόλαδο με κόκκινο κρασί, ενώ τον χειμώνα για τα κρυολογήματα το ελαιόλαδο με χαμομήλι αποτελεί ένα άριστο λάδι για εντριβή.
  3. Ακόμα και για την ξηρότητα του δέρματος , ένα μίγμα με ελαιόλαδο, αμυγδαλέλαιο, λάδι καλέντουλας και μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι ευεγερτικό σε ξηρότητα και σκασίματα.

Έτσι, λοιπόν, την επόμενη φορά, που θα βάλετε ελαιόλαδο στη σαλάτα σας, θυμηθείτε ότι κρατάτε στα χέρια σας το τέλειο φάρμακο κατά τον Ιπποκράτη και χαρίζετε στον εαυτό σας το πολύτιμο αγαθό της υγείας.

Ελληνίδα Κατιρτζόγλου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Your Diets

facebook

Photo: Nice olives! by Chris Winters is licensed under CC BY-SA 2.0

Λίγα λόγια για μας

«Γερνάω αλλιώς» δε σημαίνει δε γερνάω.
Σημαίνει γερνάω με επίγνωση και αξιοπρέπεια.
Σημαίνει ότι την πείρα και τη σοφία της ζωής δεν τις εγκλωβίζω σε αναμνήσεις, αλλά τις μετουσιώνω σε δράση, στωικότητα, όνειρα, υπομονή, δημιουργία.

Διαβάστε περισσότερα