Όλα για την Τρίτη Ηλικία
info@gernaoallios.gr

Κορωνοϊός: οδηγός επιβίωσης για την παραμονή μας στο σπίτι

Μένουμε σπίτι και έτσι πρέπει, για να προφυλάξουμε τον εαυτό μας και τους οικείους μας, μιας και ο κορωνοϊός είναι η νέα πραγματικότητα, που μπήκε στη ζωή μας τον τελευταίο καιρό. Όμως τι γίνεται, όταν αυτή η παραμονή στο σπίτι παρατείνεται; Πλήττουμε; Νιώθουμε μοναξιά; Θυμώνουμε με αυτόν τον περιορισμό; Ό,τι κι αν νιώθουμε είναι ανθρώπινο! Με ποιον τρόπο, λοιπόν, μπορούμε να «γεμίσουμε» τις ώρες και τις μέρες μας; Παρακάτω παραθέτουμε διάφορες ιδέες ελπίζοντας πως κάποιες από αυτές θα ομορφύνουν τις ολόιδιες μέρες σας!

Ιδέες για όσους δεν τα πάνε καλά με την τεχνολογία

Αν σε κάποια από τις ακόλουθες προτάσεις χρειάζεται να παραγγείλετε κάποιο προϊόν μέσω ίντερνετ και δεν ξέρετε πώς να το κάνετε, κάποιος γνωστός ή συγγενής σας μπορεί να το κάνει για λογαριασμό σας δηλώνοντας ως διεύθυνση αποστολής τη δική σας διεύθυνση. Εσείς απλά θα το παραλάβετε.

  • Ευκαιρία να συμμαζέψουμε το σπίτι: μαζεύουμε τα χειμωνιάτικα και κατεβάζουμε τα καλοκαιρινά, μιας και θα είναι πια ζεστός ο καιρός, όταν ξαναβγούμε από το σπίτι. Παίρνουμε γενναίες αποφάσεις μπροστά στους αποθηκευτικούς μας χώρους πετώντας ό,τι δεν έχουμε αναζητήσει εδώ και μήνες ή χρόνια και ό,τι βλέποντάς το δε μας προκαλεί κανένα συναίσθημα. Αν δε τα πετάξουμε εμείς, θα αναγκαστούν να το κάνουν οι απόγονοί μας αργότερα.
  • Βάζουμε τις διάσπαρτες φωτογραφίες σε άλμπουμ. Έτσι, θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε και μια αναδρομή στο παρελθόν.
  • Σε ένα σημειωματάριο καταγράφουμε σκέψεις και συναισθήματα από τις μέρες του κορωνοϊού, πράγμα που θα μας αποσυμφορήσει ψυχικά και θα μας βοηθήσει να οργανώσουμε καλύτερα τις σκέψεις μας.
  • Αυτήν την εποχή είναι μια καλή ευκαιρία να φροντίσουμε τα λουλούδια μας και τα φυτά μας στο μπαλκόνι ή την αυλή μας. Σε πολλά super market πωλούνται φυτά. Προσοχή μόνο να γίνει η κηπουρική με σωστό τρόπο, προκειμένου να μην τραυματίσουμε το σώμα μας.
  • Γράφουμε ποιήματα, γιατί το συναίσθημα και η σκέψη πρέπει να εκφράζονται με κάθε μέσο. Κι αν τα ποιήματα δεν αφορούν μόνο τον…κορωνοϊό, ακόμα καλύτερα!
  • Διαβάζουμε βιβλία. Όσα στέκονται καιρό τώρα ξεχασμένα και αδιάβαστα στα ράφια της βιβλιοθήκης μας. Αλλά και όσα διαβάσαμε πολύ παλιότερα μπορούμε να τα ξαναδιαβάσουμε, γιατί τώρα θα είναι άλλη η οπτική μας. Φυσικά, μπορούμε πάντα να αγοράσουμε καινούργια βιβλία μέσω ίντερνετ.
  • Λύνουμε σταυρόλεξα και sudoku, τα οποία μπορούμε να προμηθευτούμε άμεσα από περίπτερα, ψιλικατζίδικα και super market ακονίζοντας, έτσι, και το μυαλό μας.
  • Παίζουμε επιτραπέζια παιχνίδια μνήμης-παρατηρητικότητας, εφόσον έχουμε συγκάτοικο στο σπίτι, ή φτιάχνουμε παζλ (τα προμηθευόμαστε από μεγάλα super market ή κάνουμε αγορές μέσω ίντερνετ από βιβλιοπωλεία).
  • Προμηθευόμαστε (μέσω ίντερνετ από βιβλιοπωλεία) βιβλία ζωγραφικής για ενήλικες μαζί με ξυλομπογιές ή μαρκαδόρους. Αυτά τα βιβλία έχουν προτυπωμένα σχέδια και εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τα χρωματίζουμε.
  • Φτιάχνουμε διάφορες κατασκευές-χειροτεχνίες για αγαπημένους μας ανθρώπους με ό,τι υλικά διαθέτουμε στο σπίτι μας (υφάσματα, κορδέλες, μεταλλικά αντικείμενα, άδειες συσκευασίες τροφίμων κλπ).
  • Ξαναθυμόμαστε δραστηριότητες, που μας ευχαριστούσαν παλιότερα: πλέξιμο, κέντημα, μαστορέματα, ανανέωση παλιών επίπλων.
  • Ακολουθούμε κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής από αυτά, που φιλοξενούν εκπομπές της τηλεόρασης.
  • Ακούμε ραδιοφωνικές εκπομπές και μουσική με ό,τι μέσο διαθέτουμε (τηλεόραση, τρανζίστορ, ραδιόφωνο, κινητό).
  • Τηλεφωνούμε σε συγγενείς, φίλους, συγχωριανούς. Και σε μοναχικούς ανθρώπους, που η φωνή μας και η παρέα μας θα σπάσει τη μοναξιά τους, αλλά και τη δικιά μας.
Ιδέες για όσους είναι σχετικά εξοικειωμένοι με την τεχνολογία
  • Μέσα από την ανοικτή βιβλιοθήκη μπορούμε να διαβάσουμε (e-books) ή να ακούσουμε (audio-books) βιβλία.
  • Στο youtube μπορούμε να παρακολουθήσουμε ταξιδιωτικές εκπομπές. Εμείς δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε αυτόν τον καιρό, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και για το μυαλό μας και τα μάτια μας! Ενδεικτικά τέτοιες εκπομπές είναι Ταξιδεύοντας με τη Μάγια Τσόκλη, Happy Traveller και World Party.
  • είναι μια καλή ευκαιρία να επισκεφτούμε σημαντικά μουσεία του κόσμου χωρίς καν να σηκωθούμε από τον καναπέ μας! Ακόμα κι αν μέχρι τώρα τα μουσεία δεν ήταν μέσα στα ενδιαφέροντά μας, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα με μια εικονική περιήγηση, όπου ούτε θα κουραστούμε, ούτε θα ξοδευτούμε. Ενδεικτικά κάποια από αυτά είναι το Μουσείο του Λούβρου, Παρίσι (ένα από τα σημαντικότερα μουσεία με πλήθος εκθεμάτων), Βρετανικό Μουσείο, Λονδίνο (μία αρκετά διαδραστική online επίσκεψη στο μουσείο, αφού μπορούμε να διαλέξουμε την περιοχή, αλλά και την χρονική περίοδο που θέλουμε να επισκεφθούμε), Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο (εδώ μπορούμε να δούμε από πολύ κοντά την αυτοπροσωπογραφία του Van Gogh), Μουσείο Van Gogh, Amsterdam (μια από τις μεγαλύτερες συλλογές με έργα του διάσημου Ολλανδού μετα-ιμπρεσιονιστή καλλιτέχνη), Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης, Σεούλ (εδώ θα δούμε 4 μοναδικές online εκθέσεις), Μουσείο της Περγάμου, Βερολίνο (οι λάτρεις της αρχιτεκτονικής θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν μεγάλα αρχιτεκτονικά μνημεία της αρχαιότητας όπως την Πύλη της Βαβυλώνας, τον Βωμό της Περγάμου, καθώς και άλλες κατασκευές από την αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή εποχή), Le Gallerie degli Uffizi, Φλωρεντία (η γκαλερί διαθέτει από τις πιο εντυπωσιακές συλλογές τέχνης του κόσμου), Musée de l’Orangerie, Παρίσι (εδώ θα χαλαρώσουμε χαζεύοντας τους αρμονικούς πίνακες του Monet), Guggenheim, Νέα Υόρκη (εδώ μπορούμε να θαυμάσουμε έργα από καλλιτέχνες διαφόρων καλλιτεχνικών ρευμάτων και εποχών).
  • Να συνομιλήσουμε και, γιατί όχι, να πιούμε καφεδάκι με φίλους και συγγενείς μέσω messenger, viber, zoom, skype.

Θα κλείσω με τα λόγια ενός αγαπημένου φίλου και με την ευχή μου να είστε και να παραμείνετε όλοι υγιείς:

Και ας μηv ξεχνάμε όλοι ότι το σπίτι μας δεν είναι μια απομόνωση. Είναι μια κιβωτός που μέσα της μεταφέρει τη ζωή, τη δική μας και των οικείων μας. Αυτή θα μας σώσει και θα μας βγάλει κάποια στιγμή στην ξέρα. Κάνουμε υπομονή.

Ελένη Σακελλάρη

Λίγα λόγια για μας

«Γερνάω αλλιώς» δε σημαίνει δε γερνάω.
Σημαίνει γερνάω με επίγνωση και αξιοπρέπεια.
Σημαίνει ότι την πείρα και τη σοφία της ζωής δεν τις εγκλωβίζω σε αναμνήσεις, αλλά τις μετουσιώνω σε δράση, στωικότητα, όνειρα, υπομονή, δημιουργία.

Διαβάστε περισσότερα