Οι ηλικιωμένοι είναι η ομάδα εκείνη του πληθυσμού που αποτελεί το βασικό χρήστη των υπηρεσιών υγείας και είναι η ομάδα με το χαμηλότερο εισόδημα τις περισσότερες φορές. Η κατάλληλη διατροφή μπορεί να προλάβει χρόνια νοσήματα φθοράς και παρατείνει τη διάρκεια και την ποιότητα της ζωής του. Συχνά τα ηλικιωμένα άτομα έχουν πρόβλημα στην επαρκή κάλυψη των αναγκών σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, γι’ αυτό και οδηγούνται στην υποθρεψία, η οποία είναι από τα σοβαρότερα προβλήματα της τρίτης ηλικίας. Αυτό συμβαίνει, γιατί υπάρχουν διάφοροι αστάθμητοι παράγοντες που επηρεάζουν τη θρεπτική κατάσταση των ηλικιωμένων.
Οι κυριότεροι απ’ αυτούς είναι:
Άλλοι κοινωνικοοικονομικοί και ψυχολογικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη θρεπτική κατάσταση των ηλικιωμένων είναι:
Από τους σημαντικότερους, όμως, λόγους που οδηγούν και αυξάνουν την πιθανότητα υποθρεψίας στους ηλικιωμένους είναι οι χρόνιες ασθένειες. Η παρουσία χρόνιων ασθενειών όπως τα καρδιοαγγειακά, ο διαβήτης, η υπέρταση και η αρθρίτιδα που απαιτούν διαιτητικούς περιορισμούς και χρόνια χρήση φαρμάκων αυξάνουν την πιθανότητα υποθρεψίας στους ηλικιωμένους. Κι αυτό, γιατί πολλά από αυτά τα φάρμακα αλληλεπιδρούν στην όρεξη, τη γεύση, την πέψη και στην απορρόφηση και χρησιμοποίηση βασικών θρεπτικών συστατικών.
Βιταμίνη D
Από μελέτες προκύπτει ότι ένα στα τέσσερα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Με την έλλειψη βιταμίνης D στους ενήλικες είναι πιθανό να εμφανιστεί οστεομαλακία, δηλαδή μια ασθένεια των οστών που έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
Επίσης εκτιμάται ότι ένα ποσοστό που αγγίζει το 40% των ατόμων τρίτης ηλικίας έχουν υποστεί κάταγμα στον γοφό λόγω χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D. Οι ηλικιωμένοι που περνούν λίγες ώρες έξω από το σπίτι και δεν έρχονται σε επαφή με τον ήλιο κινδυνεύουν περισσότερο από έλλειψη βιταμίνης D. Για τα άτομα άνω των 70, η προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D , ήταν 200IU και ανέβηκε σε 600IU.
Φολικό οξύ
Συχνή είναι η έλλειψη φολικού οξέος στους ηλικιωμένους, γιατί πολλά φάρμακα αλλά και ασθένειες εμποδίζουν την απορρόφησή του από τον οργανισμό. Η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση παθολογικών καταστάσεων, όπως η μεγαλοβλαστική αναιμία. Αλλά και από νέες έρευνες φαίνεται να σχετίζεται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών και νευροψυχιατρικών ασθενειών.
Βιταμίνη Β12
Οι δυο κατηγορίες ατόμων που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση ανεπάρκειας της Β12 είναι οι ηλικιωμένοι και οι αυστηρά χορτοφάγοι. Οι λόγοι είναι διάφοροι, ενδεικτικά όμως:
Βιταμίνη Β6
Η βιταμίνη Β6 λείπει συχνά από τα ηλικιωμένα άτομα, γιατί οι περισσότεροι ηλικιωμένοι δεν τρώνε ή δεν τους επιτρέπεται να φάνε αρκετά τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Β6. Επίσης μερικά φάρμακα δράνε ανασταλτικά στην απορρόφησή της λόγω αλληλεπιδράσεων.
Τα διατροφικά προβλήματα και οι διατροφικές ελλείψεις στην τρίτη ηλικία είναι δυνατόν να αναχαιτιστούν και να διορθωθούν σε μεγάλο βαθμό με μια οργανωμένη αντιμετώπιση των διατροφικών ελλείψεων από συγγενείς, γιατρούς φροντιστές και διαιτολόγους.
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Image by gburrull from Pixabay