Όλα για την Τρίτη Ηλικία
info@gernaoallios.gr

Αρθρίτιδα και διατροφική αντιμετώπισή της

Η αρθρίτιδα είναι ο γενικός όρος, που περιγράφει τις φλεγμονές στις αρθρώσεις. Υπάρχουν διάφορα είδη αρθρίτιδας:

  • Η οστεοαρθρίτιδα προσβάλλει κυρίως τη σπονδυλική στήλη, τα χέρια και τα γόνατα και οδηγεί στη σταδιακή εκφύλιση του χόνδρου των αρθρώσεων.
  • Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (αυτοάνοση πάθηση) που εκδηλώνεται με πόνο και πρήξιμο, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να επιτίθεται στις αρθρώσεις
  • Η ουρική αρθρίτιδα λόγω αυξημένου ουρικού οξέος στο σώμα.
  • Η αγκυλοποιητική αρθρίτιδα, είναι χρόνια φλεγμονώδης πάθηση της σπονδυλικής στήλης, αλλά εμφανίζεται συνήθως σε νεαρή ηλικία.
Ποια τρόφιμα προκαλούν πόνο στις αρθρώσεις, επειδή αυξάνουν τη φλεγμονή;

Ζάχαρη και γλυκά

Η λευκή ζάχαρη και όλα τα επεξεργασμένα σάκχαρα, που βρίσκονται σε γλυκά και ζαχαρωτά, οδηγούν στην απελευθέρωση πρωτεϊνών που ονομάζονται κυτταροκίνες, οι οποίες εντείνουν τον πόνο της αρθρίτιδας.

Λευκοί υδατάνθρακες

Το ψωμί, οι πατάτες, το ρύζι και όλα τα προϊόντα, που περιέχουν λευκούς/επεξεργασμένους υδατάνθρακες, διασπώνται γρήγορα στον οργανισμό και η διάσπαση αυτή προωθεί τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Γι’ αυτό προτιμήστε τα προϊόντα ολικής άλεσης.

Τηγανητά, έτοιμα γεύματα και κορεσμένα λιπαρά

Περιορίζοντας τα τηγανητά και τα πρόχειρα φαγητά μπορούν να μειωθούν οι δείκτες φλεγμονής στο σώμα και, κατ’ επέκταση, τα βλαβερά κορεσμένα λιπαρά.

Κόκκινο κρέας και μεταποιημένα προϊόντα κρέατος

Περιέχουν χημικές ουσίες (νιτρίτες και πουρίνες) που αυξάνουν τη φλεγμονή και τον πόνο στις αρθρώσεις. Αλλά περιέχουν και τοξίνες, που λόγω γλυκοποίησης (AGEs) προκαλούν επίσης φλεγμονή.

Τρόφιμα με γλουταμινικό νάτριο

Το γλουταμινικό νάτριο είναι ένα πρόσθετο τροφίμων, που παρατηρείται σε συσκευασμένα τρόφιμα και χρησιμοποιείται, για να βελτιώνει τη γεύση και να λειτουργεί ως συντηρητικό.

Αλάτι και συντηρητικά

Το υπερβολικό αλάτι στα τρόφιμα και άλλα συντηρητικά, που τους δίνουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στις αρθρώσεις.

Προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε ω6 λιπαρά οξέα, όπως το καλαμποκέλαιο

Τα προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε ω6 λιπαρά οξέα μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή. Αντικαταστήστε έξυπνα τα ω6 λιπαρά οξέα με ω3, που είναι γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, λιναρόσπορους και κολοκυθόσπορους στη διατροφή σας.

Γαλακτοκομικά

Είναι η αιτία για την έξαρση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, γιατί το ανοσοποιητικό αναγνωρίζει τις πρωτεΐνες του γάλακτος ως βλαβερές για τον οργανισμό και παράγει αντισώματα, για να τις αντιμετωπίσει. Αποτέλεσμα αυτής της αντίδρασης είναι η φλεγμονή και ο πόνος. Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι το γάλα βελτιώνει τον πόνο στα γόνατα, ενώ το τυρί τον επιδεινώνει.

Ντομάτες

Αν και είναι γνωστές για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, σε ορισμένους ανθρώπους με ουρική αρθρίτιδα προκαλούν πόνο.

Αυγά

Η τακτική πρόσληψη αυγών δύναται να οδηγήσει σε πρήξιμο και πόνο στις αρθρώσεις λόγω του αραχιδονικού οξέος των κρόκων που προκαλεί προσταγλαδίνες. Οι προσταγλαδίνες μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή.

Αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί αύξηση του κινδύνου εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας και λόγω των κυτοκινών στο σώμα επιδεινώνεται ο πόνος στις αρθρώσεις. Όμως η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των μορφών αρθρίτιδας, γιατί συγκεκριμένα συστατικά των τροφίμων έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Ιδανικές τροφές για την μείωση του πόνου των αρθρώσεων
  1. Λαχανικά και ειδικά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο, οι πιπεριές και τα παντζάρια.
  2. Τα φασόλια, οι φακές και ο αρακάς.
  3. Τα λεμόνια, τα πορτοκάλια και τα γκρέιπ φρουτ
  4. Βιολογικά κοτόπουλα, σολομός, τόνος και ρέγγα.
  5. Τζίντζερ, κουρκουμίνη, σκόρδο.
  6. Αλλά το πιο ελπιδοφόρο λαχανικό για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας είναι το μπρόκολο. Σύμφωνα με έρευνα, η καθημερινή κατανάλωση μιας μερίδας μπρόκολου προλαμβάνει και επιβραδύνει την επιδείνωση της οστεοαρθρίτιδας.

Συζητήστε με τον γιατρό σας το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωμάτων που ανακουφίζουν τον πόνο της αρθρίτιδας, όπως είναι τα συμπληρώματα υαλουρονικού, γλυκοζαμίνης και χονδροϊτών.

Οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν την υγεία των αρθρώσεών μας και οι απλές διατροφικές αλλαγές μπορούν να μειώσουν τα συμπληρώματα της αρθρίτιδας.

Ελληνίδα Κατιρτζόγλου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Your Diets

facebook

Image by Sabine van Erp from Pixabay

Λίγα λόγια για μας

«Γερνάω αλλιώς» δε σημαίνει δε γερνάω.
Σημαίνει γερνάω με επίγνωση και αξιοπρέπεια.
Σημαίνει ότι την πείρα και τη σοφία της ζωής δεν τις εγκλωβίζω σε αναμνήσεις, αλλά τις μετουσιώνω σε δράση, στωικότητα, όνειρα, υπομονή, δημιουργία.

Διαβάστε περισσότερα