Όλα για την Τρίτη Ηλικία
info@gernaoallios.gr

Δίαιτα κορτιζόνης: τι απαγορεύεται και τι επιτρέπεται

Η κορτιζόνη ανήκει στις στεροειδείς ορμόνες και είναι η δραστική μορφή της κορτιζόλης, που είναι μια ορμόνη που παράγεται από τον φλοιό των επινεφριδίων. Γίνεται δραστική, όταν μετατρέπεται σε υδροκορτιζόνη και έχει διάφορες εφαρμογές στην ιατρική και φαρμακευτική βιομηχανία.

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται;

Χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση διαφόρων οξείων και χρόνιων ασθενειών του αναπνευστικού και νευρικού συστήματος, σε περιπτώσεις άγχους, σε διάφορες αλλεργίες και αυτοάνοσα νοσήματα, όπως το άσθμα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Ποιες είναι οι παρενέργειες από τη χρήση της;

Η λήψη κορτιζόνης δύναται να επιφέρει πολλές και διάφορες παρενέργειες όπως η αύξηση της πίεσης, η πιθανότητα πρόκλησης καταρράκτη, η κατακράτηση-οίδημα και άρα η αύξηση βάρους του σώματος, η οποία προκαλείται σε συνδυασμό με την κατανάλωση κάποιων ακατάλληλων τροφών.

Η θέση του αλατιού και της ζάχαρης στη διατροφή σε μια αγωγή με κορτιζόνη

Στις αγωγές με κορτιζόνη χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή η κατανάλωση αλατιού και ζάχαρης. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι αυτό; Δεν είναι τόσο εύκολο, γιατί πέρα από την κλασσική τους μορφή, τα δυο αυτά συστατικά βρίσκονται σε πολλά συσκευασμένα προϊόντα, οπότε θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και παρατηρητικοί με τις διατροφικές ετικέτες των προϊόντων που επιλέγουμε να βάλουμε στο τραπέζι μας. Ανάλογα με την ποσότητα της λαμβανόμενης κορτιζόνης μπορεί να χρειαστεί έως και 6 μήνες να αποφεύγουμε ή να περιορίζουμε την πρόσληψη αλατιού και ζάχαρης.

Τροφές με αλάτι

Ψωμί, κράκερ, φρυγανιές, τυριά, τουρσιά, καπνιστά, αλλαντικά, παστά, ελιές, κονσέρβες, έτοιμες σάλτσες, πατατάκια/γαριδάκια, μπισκότα/αλμυρά, αρτοπαρασκευάσματα, πίτσες, μπέικιν πάουντερ, μαγειρική σόδα, αλατισμένοι ξηροί καρποί.

Τροφές με ζάχαρη

Κέικ, ψωμί, συσκευασμένα μπισκότα και κράκερ, παξιμάδια, γλυκά, παγωτά έτοιμες σάλτσες κ.α.

Σε ότι αφορά τη ζάχαρη, σημαντικό ρόλο παίζει η ανάγνωση της διατροφικής ετικέτας των προϊόντων, μιας και υπάρχουν εκτός από τις φυσικές πηγές σακχάρων (όπως η φρουκτόζη στα φρούτα) και τα σάκχαρα που προέρχονται από χαρούπια, χουρμάδες, μέλι και καλαμπόκια στα προϊόντα εμπορίου.

Πώς πρέπει να είναι μια δίαιτα προσαρμοσμένη στη λήψη της κορτιζόνης;
  1. Αύξηση στην πρόσληψη πρωτεΐνης και καλίου, για να περιοριστεί το οίδημα και η κατακράτηση υγρών. Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη: κόκκινο κρέας, πουλερικά, αυγά και γαλακτοκομικά. Τρόφιμα πλούσια σε κάλιο: μπανάνες, πατάτες, ντομάτες, σπανάκι, σταφίδες, πορτοκάλια, βερύκοκα.
  2. Μείωση πρόσληψης αλατιού: < 5γρ/ημέρα
    Για να βελτιωθεί η γεύση του φαγητού μπορούν να χρησιμοποιηθούν μπαχαρικά και μυρωδικά.
  3. Επαρκής πρόσληψη ασβεστίου (1500mg/ημέρα) και βιταμίνης D, γιατί η λήψη κορτικοστεροειδών όπως η κορτιζόνη μειώνει την απορρόφησή του και αυξάνει τον κίνδυνο για οστεοπόρωση. Η απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D εξασφαλίζεται με έκθεση στον ήλιο για περισσότερο από 15΄την ημέρα ή, σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό αυτό, με τη χρήση ενός συμπληρώματος τουλάχιστον 800IU.
  4. Περιορισμός του αλκοόλ, γιατί ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την απώλεια ασβεστίου κυρίως στους άντρες.
  5. Αποφυγή του καπνίσματος, γιατί συνδέεται πάλι με μειωμένη οστική πυκνότητα ιδιαίτερα στις γυναίκες λόγω μείωσης των οιστρογόνων.

Γι’ αυτό θυμηθείτε: Ποτέ αγωγή με κορτιζόνη χωρίς δίαιτα ,για να έχουμε τα μέγιστα αποτελέσματα της φαρμακευτικής μας αγωγής χωρίς άλλα προβλήματα.

Ελληνίδα Κατιρτζόγλου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Your Diets

facebook

Photo by Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Pix4free.org

Λίγα λόγια για μας

«Γερνάω αλλιώς» δε σημαίνει δε γερνάω.
Σημαίνει γερνάω με επίγνωση και αξιοπρέπεια.
Σημαίνει ότι την πείρα και τη σοφία της ζωής δεν τις εγκλωβίζω σε αναμνήσεις, αλλά τις μετουσιώνω σε δράση, στωικότητα, όνειρα, υπομονή, δημιουργία.

Διαβάστε περισσότερα