Προβλήματα στον γάμο μετά τη σύνταξη
27 Μαρτίου 2016
Διαταραχές ύπνου στην Τρίτη Ηλικία
20 Απριλίου 2016
Show all

Μικρά μυστικά για χαρούμενα γηρατειά

Τα γηρατειά είναι αναπόφευκτα. Οι μόνοι που τα γλιτώνουν είναι όσοι…πεθαίνουν νωρίτερα! Στο μυαλό όλων συνήθως συνδυάζονται με αρρώστιες, κινητικές δυσκολίες, απώλεια ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας, θάνατο. Μπορούν να υπάρχουν, λοιπόν, χαρούμενα γηρατειά; Η αλήθεια είναι ότι αυτή η περίοδος της ζωής σας μπορεί, πράγματι, να είναι πολύ πιο ευχάριστη από όσο νομίζετε.

Ποια είναι, όμως, τα μικρά εκείνα μυστικά που θα αλλάξουν την οπτική σας για τα γηρατειά; Ποιες σκέψεις θα σας βοηθήσουν να γεράσετε…χαρούμενα;

Φτάσατε στην Τρίτη Ηλικία!

Χάρη στην καλή σας τύχη και στα καλά σας γονίδια καταφέρατε να φτάσετε στην Τρίτη Ηλικία! Αυτό είναι ήδη μια σημαντική κατάκτηση από μέρους σας, για την οποία αξίζει να είστε ευγνώμονες.

Ένα καινούργιο σκαλοπάτι της ζωής

Τα γηρατειά δεν είναι εμπόδιο, που πρέπει να υπερπηδήσετε. Είναι ένα ακόμα σκαλοπάτι της ζωής, που έχετε την ευκαιρία να ανεβείτε.

Το σώμα σας, ο πιο πιστός σας φίλος

Το σώμα σας θα είναι δίπλα σας μέχρι το τέλος της ζωής σας. Φροντίστε το με αγάπη. Ταΐστε το με υγιεινές τροφές και θετικά συναισθήματα. Συμφιλιωθείτε με τις ρυτίδες και τις πτυχές σας. Το έχετε κερδίσει αυτό το πρόσωπο: είναι το αποτύπωμα της ζωής σας, το αποτέλεσμα των εμπειριών σας!

Μοντέρνα γηρατειά

Καφέ-γκρι φουστάνια και μαλλί-κάσκα κομμωτηρίου είναι πλέον παρελθόν. Δε χρειάζεται να μεταμορφωθείτε σε γερόντια του μεσοπολέμου, επειδή περάσατε στην Τρίτη Ηλικία! Διατηρήστε το στυλ, που είχατε μέχρι τώρα. Μέσα σ΄αυτό αισθάνεστε ο εαυτός σας και μ΄αυτό σας γνωρίζει και ο περίγυρος.

Τα γηρατειά είναι περίοδος γαλήνης

Από τον αναβρασμό, την ένταση και τις αγωνίες των νιάτων περνάτε στα χρόνια της γαλήνης. Είστε πια απαλλαγμένοι από τα άγχη της επιβίωσης, της καριέρας και της ανατροφής των παιδιών.

Ζουμ στο παρόν

Αφήστε το μέλλον στην άκρη και εστιάστε στο παρόν. Παραδοθείτε στη ροή της ζωής. Κύριο μέλημά σας τώρα είναι να φροντίζετε την υγεία σας και να χαίρεστε την κάθε μέρα.

Η σύγχρονη ιατρική είναι στο πλευρό σας

Η πρόοδος της ιατρικής επιστήμης είναι τεράστια και μπορεί, στις περισσότερες περιπτώσεις, να σας εξασφαλίσει καλή ποιότητα ζωής, ακόμα κι αν σας ταλαιπωρούν κάποια θέματα υγείας. Αυτή η συνειδητοποίηση σας απαλλάσσει από την ανασφάλεια, που κυρίευε τις παλιότερες γενιές.

Τα γηρατειά δεν είναι ντροπή

Μην ντρέπεστε, αν δεν ακούτε καλά σε μια παρέα ή αν χρειάζεστε βοηθήματα βάδισης, που τυχόν «τσαλακώνουν» την εικόνα σας! Οι άλλοι άνθρωποι ενδιαφέρονται περισσότερο γι΄αυτά που έχετε να πείτε!

Ελεύθερος χρόνος για νέες δραστηριότητες

Είναι διπλό το πλεονέκτημα σ΄αυτήν την ηλικία: έχετε ελεύθερο χρόνο (βγήκατε στη σύνταξη και τα παιδιά μεγάλωσαν) και όλη τη γνώση, που σας χάρισε η μέχρι τώρα ζωή σας, να αξιοποιήσετε σωστά αυτόν τον ελεύθερο χρόνο. Χόμπι, ταξίδια, συμμετοχή σε κοινωνικές ομάδες, παρακολούθηση εκδηλώσεων, εθελοντισμός, δια βίου μάθηση, ομάδες αυτογνωσίας, internet είναι μερικές μόνο ιδέες για το πώς μπορείτε να απολαμβάνετε την καθημερινότητά σας. Παραμένοντας απασχολημένοι και δραστήριοι δε θα αφήσετε χώρο σε απαισιόδοξες σκέψεις και οπτικές και θα ζείτε χαρούμενα γηρατειά.

Χώρος για φιλοσοφία

Έχετε το χώρο και το χρόνο για φιλοσοφία και αναθεώρηση της ζωής. Η πείρα, εξάλλου, σας έμαθε να δίνετε αξία σε απλά πράγματα, που ίσως παραβλέπατε μέχρι πρότινος.

Μπορείτε να κάνετε φίλους όλων των ηλικιών

Προσθέστε στον φιλικό σας κύκλο και ανθρώπους, που δεν είναι στο ίδιο ηλικιακό φάσμα με εσάς. Η συναναστροφή με νέους, μεσήλικες ή και μεγαλύτερους από σας ανθρώπους μπορεί να οδηγήσει σε βαθιές και ουσιαστικές φιλίες, που θα είναι πολύτιμες και για τις δυο πλευρές. Μακριά από αρνητικούς και γκρινιάρηδες ανθρώπους!

Απόλαυση της βραδύτητας

Μειωμένα αντανακλαστικά, άτονοι μύες, εύθραυστα οστά επιβραδύνουν σίγουρα τις κινήσεις σας. Και γιατί να βιαστείτε; Παραδοθείτε στον περιορισμό της ηλικίας σας. Θυμάστε την εικόνα μικρών παιδιών να περπατάνε στο δρόμο και να κοντοστέκονται συνεχώς, πότε για να ξύσουν τον κορμό του δέντρου, πότε για να χαϊδέψουν ένα σκυλάκι; Ευκαιρία, λοιπόν, να γεμίσετε τις στιγμές της βραδύτητας με εικόνες, μυρωδιές και συναισθήματα, που οι υπόλοιποι γύρω σας προσπερνούν σκυφτοί και βιαστικοί.

Ο Ντάνιελ Κλάιν περιγράφει στο βιβλίο του «ταξίδια με τον Επίκουρο»:

Μερικές φορές, καθώς σηκώνομαι με το πάσο μου από την πολυθρόνα-ελέγχοντας πρώτα την ισορροπία μου κι έπειτα στέκοντας προσεκτικά στα πόδια μου-και βαδίζω με υπολογισμένα βήματα μέχρι το παράθυρο, αισθάνομαι σαν να συμμετέχω σε μια καλαίσθητη χορογραφία των γηρατειών.

 

Ελένη Σακελλάρη

 

 

Photo: Govanhill photoshoot at the Arches, Glasgow: Laughing by TheArches is licensed under CC BY 2.0