Πίσω από την ιδέα του «γερνάω αλλιώς»

Είμαι η Ελένη Σακελλάρη. Η προσωπική μου διαδρομή «ξεδιπλώνεται» στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης: παιδικά και εφηβικά χρόνια, σπουδές στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (με ειδίκευση στη Φιλοσοφία), εικοσαετής επαγγελματική πορεία στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Στο πέρασμα των χρόνων συνοδοιπόρους έχω τον σύντροφό μου και τα δυο μας παιδιά.

Οι υπολογιστές, η μουσική και το χιούμορ αποτελούν ζωτικά στοιχεία της καθημερινότητάς μου. Με τη γιόγκα και την υπαίθρια άθληση (πότε fit walking, πότε τρέξιμο) προσπαθώ να επαναφέρω στην τάξη τους αγχωτικούς μου ρυθμούς. Όχι ότι το καταφέρνω δηλαδή…

Το πρώτο μου «σκίρτημα» για τους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας το ένιωσα χρόνια πριν, όταν πρωτοεπισκέφτηκα έναν οίκο ευγηρίας στα πλαίσια  εθελοντικής δράσης της μητέρας μου. Η ίδια, ως μέλος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ασχολήθηκε αποκλειστικά με τους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας και συχνά μου μετέφερε τις ανάγκες, τα όνειρα και τους προβληματισμούς τους. Ερεθίσματα, που συνέχισα να έχω ως εθελόντρια, και η ίδια πια, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο πλευρό των ηλικιωμένων ανθρώπων.

Και ήρθε η στιγμή που όλα τα παραπάνω συναντήθηκαν με την εικόνα της ηλικιωμένης μητέρας μου να «σερφάρει» στο tablet της αναζητώντας άρθρα και ιστοσελίδες, που θα «γέμιζαν» ευχάριστα και ποιοτικά τις άδειες, από την παρουσία του πατέρα μου, ώρες της.

Αυτό ήταν.

Γιατί «γερνάω αλλιώς»;

«Γερνάω αλλιώς» δε σημαίνει δε γερνάω.

«Γερνάω αλλιώς» σημαίνει γερνάω με επίγνωση και αξιοπρέπεια. Ξέρω σε ποιο σημείο της ζωής βρίσκομαι και νιώθω εξοικειωμένος με αυτό.

Σημαίνει ότι την πείρα και τη σοφία της ζωής δεν τις εγκλωβίζω σε αναμνήσεις, αλλά τις μετουσιώνω σε δράση, στωικότητα, όνειρα, υπομονή, δημιουργία.

Με το «γερνάω αλλιώς» είμαστε εδώ, για να δώσουμε:

  • οδηγίες επιβίωσης σε γραφειοκρατικά θέματα, που αφορούν στους ηλικιωμένους (Υπηρεσίες)
  • χρήσιμες πληροφορίες για θέματα υγείας και διατροφής της Τρίτης Ηλικίας (Υγεία)
  • προσεγγίσεις στους ψυχολογικούς κλυδωνισμούς των ηλικιωμένων (Ψυχολογία)
  • ιδέες για δραστηριότητες και χόμπι για μια δημιουργική Τρίτη Ηλικία (Ελεύθερος Χρόνος)
  • η ζωή των ηλικιωμένων ανά την υφήλιο, πρόσωπα που έχουν κάτι να μας πουν και νέα που αφορούν τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας (Ματιές στον κόσμο)
  • μια «γωνιά», για να καταθέτουν αναμνήσεις, σκέψεις και εμπειρίες τους (Με δικά σας λόγια)

Εφαρμόζοντας ειδικά τεχνικά χαρακτηριστικά και δημιουργώντας ένα φιλικό προς τον ηλικιωμένο χρήστη περιβάλλον, θα μπορείτε να απολαύσετε μια ευχάριστη πλοήγηση.

Στο ταξίδι αυτό στη χώρα της Τρίτης Ηλικίας συνταξιδιώτες είστε εσείς οι αναγνώστες:

  • εσείς, που «περπατάτε» ήδη την Τρίτη Ηλικία
  • οι σύντροφοι, τα παιδιά, τα εγγόνια και όσοι αγαπάτε και νοιάζεστε τον δικό σας ηλικιωμένο
  • οι φροντιστές υγείας, που θέλετε να καταλάβετε καλύτερα τους ηλικιωμένους ανθρώπους που φροντίζετε
  • οι μεσήλικες, που ρίχνετε «κλεφτές» ματιές στην Τρίτη Ηλικία, για να δείτε τι σας…περιμένει.

Εμείς παίρνουμε στη βαλίτσα μας τον ενθουσιασμό  και τις ιδέες μας.

Εσείς απλά πάρτε την υπόλοιπη ζωή σας…αλλιώς.

Καλό μας Ταξίδι!


Στο «γερνάω αλλιώς» θα βρείτε άρθρα τους

Ονομάζομαι Χριστίνα Μαστορή και είμαι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, πτυχιούχος του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Υγεία, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Master of Public Health).

Απασχολήθηκα για έξι χρόνια στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Θεσσαλονίκης και συμμετείχα στην οργάνωση και υλοποίηση προγραμμάτων διατροφικής παρέμβασης σε μαθητές σχολείων του Νομού Θεσσαλονίκης στα πλαίσια προγράμματος Αγωγής και Προαγωγής Υγείας παιδιών και εφήβων. Είμαι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδας (ΕΔΔΕ), της Εταιρείας Δημόσιας Υγείας (ΕΔΥΠΥ) και της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (GrESPEN). Έχω ολοκληρώσει πλήθος μετεκπαιδευτικών σεμιναρίων και παρακολουθώ συστηματικά συνέδρια στο χώρο της διατροφής και της υγείας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχω δημοσιεύσει άρθρα σε διεθνή περιοδικά, καθώς και ανακοινώσεις ερευνητικών εργασιών. Κατά καιρούς συμμετέχω ως ομιλήτρια σε διάφορες εκδηλώσεις με θέμα τη διατροφή, αλλά και σε επιμορφωτικές εκδηλώσεις σχολείων και παιδικών σταθμών με κύριο θέμα την παιδική διατροφή.

Διατηρώ γραφείο στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης και παρέχω υπηρεσίες στο χώρο της διατροφής, δίνοντας έμφαση κυρίως στη διατροφική αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων όπως παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, παθήσεις του πεπτικού συστήματος, τροφικές δυσανεξίες/αλλεργίες, νεοπλασίες, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η ενασχόλησή μου με θέματα παιδικής και εφηβικής διατροφής.

Άρθρα της: Διαταραχές στη λειτουργία της όρεξης στην Τρίτη ηλικία –  Η παχυσαρκία στην τρίτη ηλικία– Δυσκοιλιότητα και Διατροφική Αντιμετώπιση– Διατροφή για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματοςΣωστή διατροφή και Υγιεινός τρόπος ζωής: η συνταγή για τη μακροβιότητα– Ουρική αρθρίτιδα: διατροφική αντιμετώπισηΙσορροπημένη διατροφή κατά την περίοδο της νηστείαςΗ διατροφική αξία του καφέ και η θέση του στη διατροφή μαςΟ ρόλος του ψευδαργύρου στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφήςΤηγανιτές πατάτες για τα εγγόνια ή μήπως όχι;Περιορίστε το αλάτι στη διατροφή σας και ζήστε καλύτερα!Αντιοξειδωτικά συστατικά: υπέρμαχοι της υγείας και της αντιγήρανσης

Μπορείτε να τη βρείτε: website και facebook

Ονομάζομαι Πέτρος Κεχαγιάς και είμαι Ψυχολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Γνωστική Ψυχολογία και τη Νευροψυχολογία. Στο ιδιωτικό μου γραφείο στη Θεσσαλονίκη και τη Λήμνο παρέχω συνεδρίες Συστημικής Ψυχοθεραπείας και Θεραπείας Εστιασμένης στις Λύσεις, Συμβουλευτικής και Ψυχομετρικής Αξιολόγησης. Παράλληλα, εκπονώ τη διδακτορική μου διατριβή πάνω στην Κατάθλιψη της τρίτης ηλικίας και την επίδρασή της στις εκτελεστικές λειτουργίες των ασθενών, στην Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ., αρθρογραφώ σε ιστοσελίδες και παρέχω εκπαιδευτικά σεμινάρια Ψυχολογίας.

Το ενδιαφέρον μου για την τρίτη ηλικία και τη ψυχογηριατρική επεκτείνεται τόσο στην κλινική πράξη, μέσω τις νευροψυχολογικής αξιολόγησης της άνοιας και της καθοδήγησης των φροντιστών, όσο ερευνητικά, ακαδημαϊκά και εκπαιδευτικά. Είμαι επιστημονικός συνεργάτης της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής Α.Π.Θ., στο Γ.Ν. Παπαγεωργίου και μέλος της Ελληνικής Νευροψυχολογικής Εταιρίας.

Προασπίζομαι την ποιότητα ζωής των ανοϊκών ασθενών, αλλά και των ανθρώπων που τους φροντίζουν, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την ορθή και έγκαιρη διάγνωση και ενημέρωση.

Άρθρα του: Ευπιστία, δυσπιστία και παρανοϊκές ιδέες στην άνοια, Οι αλλαγές στην οικογένεια με την άφιξη της άνοιας Τι συμβαίνει σε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και πώς το προλαμβάνουμε; Τα οφέλη της μουσικής στον εγκέφαλο των ηλικιωμένωνΗ χρήση του Facebook στις μεγάλες ηλικίεςΗ σχέση του μακροχρόνιου σωματικού πόνου με τη μοναξιάΤώρα που βλέπω το σώμα μου ν΄αλλάζει…Το βάρος της ευθύνης προς τις επόμενες γενιέςΑσκήσεις αυτοεκτίμησης στην ώριμη ηλικία

Μπορείτε να τον βρείτε: website, facebook, facebook

Ονομάζομαι Σωτηρία Μόζα. Έχω πτυχίο Ψυχολογίας και μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στη Γνωστική Ψυχολογία και Νευροψυχολογία από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ειδικεύομαι στον τομέα της νευροψυχολογικής εκτίμησης και αποκατάστασης σε άτομα με εγκεφαλικές βλάβες.

Τα τελευταία δύο χρόνια εργάζομαι στον Όμιλο Ματέρια, Μονάδα Φροντίδας και Αποκατάστασης στη Λευκωσία. Έχω πολύπλευρη εμπειρία στην ψυχολογική στήριξη ατόμων με άνοια και των συγγενών τους. Είμαι συντονίστρια ομάδων εμψύχωσης για ανθρώπους με άνοια και διεξάγω συνεδρίες γνωστικής ενδυνάμωσης και αποκατάστασης. Εργάζομαι ως διαχειρίστρια χρηματοδοτούμενων ερευνητικών Ευρωπαϊκών προγραμμάτων (Ορίζοντας 2020, AAL) για την τρίτη ηλικία.

Τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα εστιάζονται στην νευροψυχολογική αποκατάσταση της μνήμης και της προσοχής και έχω δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά. Επίσης, διοργανώνω και συμμετέχω ως ομιλήτρια σε επιστημονικές εκδηλώσεις αλλά και καλλιτεχνικά δρώμενα για την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που άπτονται της τρίτης ηλικίας.

Άρθρα της: Έχω άνοια: άκου τι νιώθω, άκου τι χρειάζομαι!, Τεχνολογικές λύσεις για τα άτομα της τρίτης ηλικίας Σύνδρομο ευθραυστότητας στην Τρίτη Ηλικία: Ένας «σιωπηλός» κίνδυνοςΟδηγός ψυχοσυναισθηματικής ευεξίας«Έξυπνα» σπίτια και συσκευές: οφέλη και κίνδυνοι

Μπορείτε να τη βρείτε: website,  sotiria@materia.com.cy (e-mail)

Ονομάζομαι Ελληνίδα Κατιρτζόγλου και είμαι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Α.Τ.Ε.Ι.Θεσσαλονίκης με άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος. Έχω παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και συνεδρίων με θέματα όπως η παχυσαρκία, ο Σακχαρώδης Διαβήτης , η νόσος Alzheimer κ.α. και έχω εργαστεί εθελοντικά από το 1996 έως το 2000 στην Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimerκαι Συγγενών Διαταραχών «AlzheimerHellas» στο νοσοκομείο Παπανικολάου υπό την επίβλεψη της γιατρού κυρίας Τσολάκη. Τελείωσα την πρακτική μου στο διαιτολογικό τμήμα του νοσοκομείου Παπαγεωργίου και έκτοτε προσφέρω τις υπηρεσίες μου ως διαιτολόγος, δίνοντας μεγάλη σημασία στη διατροφική εκπαίδευση που είναι το μυστικό για την επίτευξη και διατήρηση του στόχου κάθε ατόμου που ξεκινάει μια προσπάθεια απώλειας βάρους.

Σαν μητέρα δύο παιδιών δεν θα μπορούσε να μην με αγγίζει η παιδική παχυσαρκία και οι συνέπειές της. Γι’ αυτό, όποτε μου δίνεται η ευκαιρία, συμμετέχω ως ομιλήτρια σε διάφορες εκδηλώσεις με θέμα τη διατροφή σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς και αθλητικούς συλλόγους.

Το ενδιαφέρον μου για την τρίτη ηλικία πηγάζει από το γεγονός ότι έχω στην οικογένειά μου 4 υπέροχους υπερήλικες, που με μεγαλώσανε με αγάπη και ακόμα και τώρα, που ήρθε η σειρά μου να τους φροντίσω, δε σταματάνε να με κανακεύουνε και να με βλέπουν σαν το μικρό τους κοριτσάκι.

Άρθρα της: Ελιά η θαυματουργή. Ιδιότητες και τρόποι χρήσης τηςΗ αναιμία στους ηλικιωμένους. Γνωρίστε την και αντιμετωπίστε την.Διατροφή μετά την αφαίρεση χολήςΗ αφυδάτωση στην τρίτη ηλικία. Γνωρίστε την και αντιμετωπίστε την Νόσος Alzheimer και Διατροφή

Μπορείτε να τη βρείτε: websitefacebook

Ο δρ Μάριος Κυριαζής γεννήθηκε στη Λάρνακα, Κύπρο. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης. Το 1982 έλαβε πτυχίο Ιατρικής και μετεκπαιδεύτηκε σε διάφορα νοσοκομεία στη Κύπρο, Νέα Υόρκη και Ηνωμένο Βασίλειο, όπου εργάστηκε για 30 χρόνια. Επίσης πήρε πτυχίο Master of Science στη Γεροντολογία από το King College του Λονδίνου. Του απονεμήθηκε το Δίπλωμα Γηριατρικής από το Royal College of Physicians και στη συνέχεια έγινε εγκεκριμένος Βιολόγος της Βασιλικής Εταιρείας Βιολογίας (Ηνωμένο Βασίλειο).

Είναι σύμβουλος σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά, που ασχολούνται με έρευνες αντιγήρανσης, γεροντολογίας και βιογεροντολογίας.  Σε μια σειρά από περισσότερα από 1000 άρθρα και διαλέξεις παγκόσμια συζήτησε το θέμα της υγιούς γήρανσης και της μακροζωίας, τόσο για επιστήμονες όσο και για το ευρύ κοινό.

Είναι επιστημονικός διευθυντής του νεοσύστατου Εθνικού Κέντρου Γεροντολογίας Κύπρου, και έχει προταθεί για υποψηφιότητα βραβείου Νόμπελ ιατρικής για το 2017.

Άρθρα του: Ασκήσεις αισθήσεων: όρασηΑσκήσεις αισθήσεων: ακοή, όσφρηση, γεύση Η αίσθηση της αφής και άλλες αισθήσειςΦυσικές δραστηριότητες μέσα στο σπίτι για σωματική ενδυνάμωσηΑντιμετωπίζοντας την κοινωνική απομόνωση με…πρωτότυπες ιδέες!

Μπορείτε να τον βρείτε στο email: drmarios@live.it

Είμαι η Βασιλική Αργυροπούλου, απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ. Εξειδικεύτηκα στη Γεροντοψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Salamanca, στην Ισπανία. Είμαι υποψήφια διδάκτορας στο ίδιο Πανεπιστήμιο της Ισπανίας με θέμα διατριβής τη «μοναξιά στην τρίτη ηλικία». Το επαγγελματικό μου ενδιαφέρον για την τρίτη ηλικία προέκυψε μέσω της εθελοντικής μου δράσης στην «Ελληνική Εταιρεία Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών» και σε οίκο ευγηρίας της Θεσσαλονίκης. Έχω εργαστεί σε πρότυπο οικισμό για την ώριμη ηλικία. Τα επαγγελματικά μου ενδιαφέροντα έχουν να κάνουν με την οργάνωση προγραμμάτων πρόληψης και παρέμβασης, με τη μη φαρμακολογική παρέμβαση στην άνοια και με την έρευνα. Μελλοντικά με ενδιαφέρει να εκπαιδευτώ πάνω στο Ψυχολογικό Τραύμα και στη Συστημική/Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία.

Άρθρα της: Γήρανση: Στερεότυπα και προσδοκίες

Μπορείτε να τη βρείτε: vassoarg@windowslive.com (email), linkedin