Όλα για την Τρίτη Ηλικία
info@gernaoallios.gr

Λίγα λόγια για μας

Πίσω από την ιδέα του «γερνάω αλλιώς»

Είμαι η Ελένη Σακελλάρη. Η προσωπική μου διαδρομή «ξεδιπλώνεται» στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης: παιδικά και εφηβικά χρόνια, σπουδές στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (με ειδίκευση στη Φιλοσοφία), εικοσαετής επαγγελματική πορεία στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Στο πέρασμα των χρόνων συνοδοιπόρους έχω τον σύντροφό μου και τα δυο μας παιδιά.

Οι υπολογιστές, η μουσική και το χιούμορ αποτελούν ζωτικά στοιχεία της καθημερινότητάς μου. Με τη γιόγκα και την υπαίθρια άθληση (fit walking, τρέξιμο) προσπαθώ να επαναφέρω στην τάξη τους αγχωτικούς μου ρυθμούς. Όχι ότι το καταφέρνω δηλαδή…

Το πρώτο μου «σκίρτημα» για τους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας το ένιωσα χρόνια πριν, όταν πρωτοεπισκέφτηκα έναν οίκο ευγηρίας στα πλαίσια εθελοντικής δράσης της μητέρας μου. Η ίδια, ως μέλος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ασχολήθηκε αποκλειστικά με τους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας και συχνά μου μετέφερε τις ανάγκες, τα όνειρα και τους προβληματισμούς τους. Ερεθίσματα που συνέχισα να έχω και η ίδια, πια, ως εθελόντρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο πλευρό των ηλικιωμένων ανθρώπων.

Και ήρθε η στιγμή που όλα τα παραπάνω συναντήθηκαν με την εικόνα της ηλικιωμένης μητέρας μου να «σερφάρει» στο tablet της αναζητώντας άρθρα και ιστοσελίδες, που θα «γέμιζαν» ευχάριστα και ποιοτικά τις άδειες, από την παρουσία του πατέρα μου, ώρες της.

Αυτό ήταν.


Γιατί «γερνάω αλλιώς»;

«Γερνάω αλλιώς» δε σημαίνει δε γερνάω.

«Γερνάω αλλιώς» σημαίνει γερνάω με επίγνωση και αξιοπρέπεια. Ξέρω σε ποιο σημείο της ζωής βρίσκομαι και νιώθω εξοικειωμένος με αυτό.

Σημαίνει ότι την πείρα και τη σοφία της ζωής δεν τις εγκλωβίζω σε αναμνήσεις, αλλά τις μετουσιώνω σε δράση, στωικότητα, όνειρα, υπομονή, δημιουργία.

Με το «γερνάω αλλιώς» είμαστε εδώ, για να δώσουμε:

  • οδηγίες επιβίωσης σε γραφειοκρατικά θέματα, που αφορούν στους ηλικιωμένους (Υπηρεσίες)
  • χρήσιμες πληροφορίες για θέματα υγείας και διατροφής της Τρίτης Ηλικίας (Υγεία)
  • προσεγγίσεις στους ψυχολογικούς κλυδωνισμούς των ηλικιωμένων (Ψυχολογία)
  • ιδέες για δραστηριότητες και χόμπι για μια δημιουργική Τρίτη Ηλικία (Ελεύθερος Χρόνος)
  • η ζωή των ηλικιωμένων ανά την υφήλιο, πρόσωπα που έχουν κάτι να μας πουν και νέα που αφορούν τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας (Ματιές στον κόσμο)
  • μια «γωνιά», για να καταθέτουν αναμνήσεις, σκέψεις και εμπειρίες τους (Με δικά σας λόγια)

Εφαρμόζοντας ειδικά τεχνικά χαρακτηριστικά και δημιουργώντας ένα φιλικό προς τον ηλικιωμένο χρήστη περιβάλλον, θα μπορείτε να απολαύσετε μια ευχάριστη πλοήγηση.

Στο ταξίδι αυτό στη χώρα της Τρίτης Ηλικίας συνταξιδιώτες είστε εσείς οι αναγνώστες:

  • εσείς, που «περπατάτε» ήδη την Τρίτη Ηλικία
  • οι σύντροφοι, τα παιδιά, τα εγγόνια και όσοι αγαπάτε και νοιάζεστε τον δικό σας ηλικιωμένο
  • οι φροντιστές υγείας, που θέλετε να καταλάβετε καλύτερα τους ηλικιωμένους ανθρώπους που φροντίζετε
  • οι μεσήλικες, που ρίχνετε «κλεφτές» ματιές στην Τρίτη Ηλικία, για να δείτε τι σας…περιμένει.

Εμείς παίρνουμε στη βαλίτσα μας τον ενθουσιασμό  και τις ιδέες μας.

Εσείς απλά πάρτε την υπόλοιπη ζωή σας…αλλιώς.

Καλό μας Ταξίδι!


Στο «γερνάω αλλιώς» θα βρείτε άρθρα τους

Ονομάζομαι Σωτηρία Μόζα. Έχω πτυχίο Ψυχολογίας και μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στη Γνωστική Ψυχολογία και Νευροψυχολογία από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ειδικεύομαι στον τομέα της νευροψυχολογικής εκτίμησης και αποκατάστασης σε άτομα με εγκεφαλικές βλάβες.

Τα τελευταία δύο χρόνια εργάζομαι στον Όμιλο Ματέρια, Μονάδα Φροντίδας και Αποκατάστασης στη Λευκωσία. Έχω πολύπλευρη εμπειρία στην ψυχολογική στήριξη ατόμων με άνοια και των συγγενών τους. Είμαι συντονίστρια ομάδων εμψύχωσης για ανθρώπους με άνοια και διεξάγω συνεδρίες γνωστικής ενδυνάμωσης και αποκατάστασης. Εργάζομαι ως διαχειρίστρια χρηματοδοτούμενων ερευνητικών Ευρωπαϊκών προγραμμάτων (Ορίζοντας 2020, AAL) για την τρίτη ηλικία.

Τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα εστιάζονται στην νευροψυχολογική αποκατάσταση της μνήμης και της προσοχής και έχω δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά. Επίσης, διοργανώνω και συμμετέχω ως ομιλήτρια σε επιστημονικές εκδηλώσεις αλλά και καλλιτεχνικά δρώμενα για την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που άπτονται της τρίτης ηλικίας.

Άρθρα της: Έχω άνοια: άκου τι νιώθω, άκου τι χρειάζομαι!, Τεχνολογικές λύσεις για τα άτομα της τρίτης ηλικίας Σύνδρομο ευθραυστότητας στην Τρίτη Ηλικία: Ένας «σιωπηλός» κίνδυνοςΟδηγός ψυχοσυναισθηματικής ευεξίας«Έξυπνα» σπίτια και συσκευές: οφέλη και κίνδυνοιΑντιμετώπιση της γήρανσης ανά τον κόσμο: Πόσο διαφέρει η Ελλάδα;Απενοχοποίηση της νοσηλείας στην άνοιαΠροβλήματα ύπνου σε ηλικιωμένα άτομα: ποια η σχέση τους με την άνοια;Νευροβική ή αλλιώς«κεράστε τη γιαγιά σας ένα capuccino mocha»Τηλεφροντίδα στα χρόνια της κοινωνικής αποστασιοποίησης

Μπορείτε να τη βρείτε: website, sotiria@materia.com.cy (e-mail)


Ονομάζομαι Ελληνίδα Κατιρτζόγλου και είμαι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Α.Τ.Ε.Ι.Θεσσαλονίκης με άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος. Έχω παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και συνεδρίων με θέματα όπως η παχυσαρκία, ο Σακχαρώδης Διαβήτης , η νόσος Alzheimer κ.α. και έχω εργαστεί εθελοντικά από το 1996 έως το 2000 στην Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimerκαι Συγγενών Διαταραχών «AlzheimerHellas» στο νοσοκομείο Παπανικολάου υπό την επίβλεψη της γιατρού κυρίας Τσολάκη. Τελείωσα την πρακτική μου στο διαιτολογικό τμήμα του νοσοκομείου Παπαγεωργίου και έκτοτε προσφέρω τις υπηρεσίες μου ως διαιτολόγος, δίνοντας μεγάλη σημασία στη διατροφική εκπαίδευση που είναι το μυστικό για την επίτευξη και διατήρηση του στόχου κάθε ατόμου που ξεκινάει μια προσπάθεια απώλειας βάρους.

Σαν μητέρα δύο παιδιών δεν θα μπορούσε να μην με αγγίζει η παιδική παχυσαρκία και οι συνέπειές της. Γι’ αυτό, όποτε μου δίνεται η ευκαιρία, συμμετέχω ως ομιλήτρια σε διάφορες εκδηλώσεις με θέμα τη διατροφή σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς και αθλητικούς συλλόγους.

Το ενδιαφέρον μου για την τρίτη ηλικία πηγάζει από το γεγονός ότι έχω στην οικογένειά μου 4 υπέροχους υπερήλικες, που με μεγαλώσανε με αγάπη και ακόμα και τώρα, που ήρθε η σειρά μου να τους φροντίσω, δε σταματάνε να με κανακεύουνε και να με βλέπουν σαν το μικρό τους κοριτσάκι.

Άρθρα της: Ελιά η θαυματουργή. Ιδιότητες και τρόποι χρήσης τηςΗ αναιμία στους ηλικιωμένους. Γνωρίστε την και αντιμετωπίστε την.Διατροφή μετά την αφαίρεση χολήςΗ αφυδάτωση στην τρίτη ηλικία. Γνωρίστε την και αντιμετωπίστε την Νόσος Alzheimer και ΔιατροφήΝόσος Πάρκινσον. Πώς βοηθάει η διατροφή;Φυσικά αντικαταθλιπτικά. Γνωρίστε ταΔιατροφικά προβλήματα και ελλείψεις στην τρίτη ηλικίαΗ πρόληψη του υποσιτισμού στην τρίτη ηλικίαΑρθρίτιδα και διατροφική αντιμετώπισή τηςΔίαιτα κορτιζόνης: τι απαγορεύεται και τι επιτρέπεται

Μπορείτε να τη βρείτε: websitefacebook


Είμαι η Βασιλική Αργυροπούλου, απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ. Εξειδικεύτηκα στη Γεροντοψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Salamanca, στην Ισπανία. Είμαι υποψήφια διδάκτορας στο ίδιο Πανεπιστήμιο της Ισπανίας με θέμα διατριβής τη «μοναξιά στην τρίτη ηλικία». Το επαγγελματικό μου ενδιαφέρον για την τρίτη ηλικία προέκυψε μέσω της εθελοντικής μου δράσης στην «Ελληνική Εταιρεία Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών» και σε οίκο ευγηρίας της Θεσσαλονίκης. Έχω εργαστεί σε πρότυπο οικισμό για την ώριμη ηλικία. Τα επαγγελματικά μου ενδιαφέροντα έχουν να κάνουν με την οργάνωση προγραμμάτων πρόληψης και παρέμβασης, με τη μη φαρμακολογική παρέμβαση στην άνοια και με την έρευνα. Μελλοντικά με ενδιαφέρει να εκπαιδευτώ πάνω στο Ψυχολογικό Τραύμα και στη Συστημική/Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία.

Άρθρα της: Γήρανση: Στερεότυπα και προσδοκίες –Παραγωγική και Ενεργή Γήρανση –Οι επιπτώσεις του στρες στους μεγαλύτερους ενήλικες –Κι αν δε θέλω να κάνω αυτό που πρέπει; –«Ο φίλος μου έχει άνοια»: Η φιλία μετά τη διάγνωση της άνοιας –Αντικρύζοντας την αβεβαιότητα σε περιόδους κρίσης –Η σημασία της αυτογνωσίας, καθώς μεγαλώνουμεΕπιλύοντας καθημερινές συγκρούσεις

Μπορείτε να τη βρείτε: vassoarg@windowslive.com (email), Φροντίζεινlinkedin