Πίσω από την ιδέα του «γερνάω αλλιώς»

eleniΕίμαι η Ελένη Σακελλάρη. Η προσωπική μου διαδρομή «ξεδιπλώνεται» στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης: παιδικά και εφηβικά χρόνια, σπουδές στον Τομέα Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, εικοσαετής επαγγελματική πορεία στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Στο πέρασμα των χρόνων συνοδοιπόρους έχω τον σύντροφό μου και τα δυο μας παιδιά.

Το internet, η μουσική και το χιούμορ αποτελούν σταθερά στοιχεία της καθημερινότητάς μου. Με τη γιόγκα και το περπάτημα προσπαθώ να επαναφέρω στην τάξη τους αγχωτικούς ρυθμούς μου (όχι ότι το καταφέρνω πάντα…).

Το πρώτο μου «σκίρτημα» για τους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας το ένιωσα χρόνια πριν, όταν πρωτοεπισκέφτηκα έναν οίκο ευγηρίας στα πλαίσια  εθελοντικής δράσης της μητέρας μου. Η ίδια, ως μέλος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ασχολήθηκε αποκλειστικά με τους ανθρώπους της Τρίτης Ηλικίας και συχνά μου μετέφερε τις ανάγκες, τα όνειρα και τους προβληματισμούς τους. Ερεθίσματα, που είχα στη συνέχεια και η ίδια ως εθελόντρια, πια, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο πλευρό των ηλικιωμένων ανθρώπων.

Και ήρθε η στιγμή που όλα τα παραπάνω συναντήθηκαν με την εικόνα της ηλικιωμένης πια μητέρας μου να «σερφάρει» στο tablet της αναζητώντας άρθρα και ιστοσελίδες, που θα «γέμιζαν» ευχάριστα και ποιοτικά τις άδειες, από την παρουσία του πατέρα μου, ώρες της.

Αυτό ήταν.

Γιατί «γερνάω αλλιώς»;

«Γερνάω αλλιώς» δε σημαίνει δε γερνάω.

«Γερνάω αλλιώς» σημαίνει γερνάω με επίγνωση και αξιοπρέπεια. Ξέρω σε ποιο σημείο της ζωής βρίσκομαι και νιώθω εξοικειωμένος με αυτό.

Σημαίνει ότι την πείρα και τη σοφία της ζωής δεν τις εγκλωβίζω σε αναμνήσεις, αλλά τις μετουσιώνω σε δράση, στωικότητα, όνειρα, υπομονή, δημιουργία.

Με το «γερνάω αλλιώς» είμαστε εδώ, για να δώσουμε:

  • οδηγίες επιβίωσης σε γραφειοκρατικά θέματα, που αφορούν στους ηλικιωμένους (Υπηρεσίες)
  • χρήσιμες πληροφορίες για θέματα υγείας και διατροφής της Τρίτης Ηλικίας (Υγεία)
  • προσεγγίσεις στους ψυχολογικούς κλυδωνισμούς των ηλικιωμένων (Ψυχολογία)
  • ιδέες για δραστηριότητες και χόμπι για μια δημιουργική Τρίτη Ηλικία (Ελεύθερος Χρόνος)
  • η ζωή των ηλικιωμένων ανά την υφήλιο, πρόσωπα που έχουν κάτι να μας πουν και νέα που αφορούν τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας (Ματιές στον κόσμο)
  • μια «γωνιά», για να καταθέτουν αναμνήσεις, σκέψεις και εμπειρίες τους (Με δικά σας λόγια)

Εφαρμόζοντας ειδικά τεχνικά χαρακτηριστικά και δημιουργώντας ένα φιλικό προς τον ηλικιωμένο χρήστη περιβάλλον, θα μπορείτε να απολαύσετε μια ευχάριστη πλοήγηση.

Στο ταξίδι αυτό στη χώρα της Τρίτης Ηλικίας συνταξιδιώτες είστε εσείς οι αναγνώστες:

  • εσείς, που «περπατάτε» ήδη την Τρίτη Ηλικία
  • οι σύντροφοι, τα παιδιά, τα εγγόνια και όσοι αγαπάτε και νοιάζεστε τον δικό σας ηλικιωμένο
  • οι φροντιστές υγείας, που θέλετε να καταλάβετε καλύτερα τους ηλικιωμένους ανθρώπους που φροντίζετε
  • οι μεσήλικες, που ρίχνετε «κλεφτές» ματιές στην Τρίτη Ηλικία, για να δείτε τι σας…περιμένει.

Εμείς παίρνουμε στη βαλίτσα μας τον ενθουσιασμό  και τις ιδέες μας.

Εσείς απλά πάρτε την υπόλοιπη ζωή σας…αλλιώς.

 

Καλό μας Ταξίδι!

 


Στο «γερνάω αλλιώς» θα βρείτε άρθρα τους

 

eva-gratziouΗ Εύα Γκράτζιου είναι ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια με μεταπτυχιακή εκπαίδευση και ειδίκευση στη συστημική/οικογενειακή ψυχοθεραπεία. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Στο γραφείο της υποστηρίζει θεραπευτικά ενήλικες , ζευγάρια και οικογένειες και οργανώνει ομάδες Προσωπικής Ανάπτυξης, ομάδες Γενεογράμματος και ομάδες Γονέων.

Έχει συνεργαστεί με δομές ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ερευνητικά προγράμματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα την ένταξη και υποστήριξη των παιδιών και οικογενειών Ρομά.  Έχει δουλέψει  σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας στηρίζοντας το έργο του Ιδρύματος Νεολαίας & Δια Βίου Μάθησης, που έχει ως στόχο τη συμβουλευτική και την ψυχολογική στήριξη ευπαθών κοινωνικά ομάδων και συντονίζει «Σχολές  Γονέων» σε συνεργασία με το Ίδρυμα Νεολαίας & Δια Βίου Μάθησης.

Άρθρα της: Πόσο σίγουροι είστε ότι ξέρετε την ηλικία σας; – Όσα θέλετε να ξέρετε για την κατάθλιψη στην τρίτη ηλικία – Πώς να φροντίσω τον εαυτό μου, όταν φροντίζω άλλους; – Όταν υπάρχουν «προηγούμενα» μεταξύ γονιών και παιδιών – Η αυτοεκτίμηση στην τρίτη ηλικία – Έχουν άγχος οι ηλικιωμένοι; – Όταν μεγαλώνω, τι γίνεται με το παιδί που κρύβω μέσα μου; – Μήπως υπερπροστατεύουμε τους ηλικιωμένους γονείς; – Τι είδους παππούς και γιαγιά θέλεις να γίνεις;Νιώθω μοναξιά! Τι να κάνω;/Οι ανάγκες των ηλικιωμένων στην πυραμίδα του Maslow

Μπορείτε να τη βρείτε στους ακόλουθους συνδέσμους: website και facebook

Ονομάζομαι Μαρία Δημητριάδου και είμαι Ψυχολόγος. Γεννήθηκα και ζω στη Θεσσαλονίκη. Το 2013 αποφοίτησα από το Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 2016 ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές σπουδές μου στη Γνωστική και την Εκπαιδευτική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λευκωσία της Κύπρου. Αυτήν την περίοδο ειδικεύομαι στην Κλινική Νευροψυχολογία, μέσα από την παρακολούθηση του μεταπτυχιακού προγράμματος Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στα πλαίσια της κλινικής (σε δημόσιες δομές υγείας και δομές ψυχοκοινωνικής στήριξης) αλλά και της ερευνητικής μου δραστηριότητας έρχομαι συχνά σε επαφή με τα προβλήματα και τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Τα ερευνητικά μου ενδιαφέροντα εστιάζονται κυρίως στην κατανόηση και στην αξιολόγηση των γνωστικών, συμπεριφορικών και συναισθηματικών δυσκολιών στην άνοια και στο φυσιολογικό γήρας.

Άρθρα της: Γνωστική έκπτωση στην 3η ηλικία: Τι είναι; Αντιμετωπίζεται; –  Άνοια ή κατάθλιψη; – Αναστρέψιμες και μη αναστρέψιμες μορφές άνοιαςΝτελίριο: μια κατάσταση που αφορά την 3η ηλικίαΠότε και γιατί να κάνω νευροψυχολογική εκτίμηση;

Μπορείτε να τη βρείτε στο e-mail: maria.p.dimitriadou@gmail.com

Ονομάζομαι Χριστίνα Μαστορή και είμαι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, πτυχιούχος του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Υγεία, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Master of Public Health).

Απασχολήθηκα για έξι χρόνια στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Θεσσαλονίκης και συμμετείχα στην οργάνωση και υλοποίηση προγραμμάτων διατροφικής παρέμβασης σε μαθητές σχολείων του Νομού Θεσσαλονίκης στα πλαίσια προγράμματος Αγωγής και Προαγωγής Υγείας παιδιών και εφήβων. Είμαι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδας (ΕΔΔΕ), της Εταιρείας Δημόσιας Υγείας (ΕΔΥΠΥ) και της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (GrESPEN).

Έχω ολοκληρώσει πλήθος μετεκπαιδευτικών σεμιναρίων και παρακολουθώ συστηματικά συνέδρια στο χώρο της διατροφής και της υγείας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχω δημοσιεύσει άρθρα σε διεθνή περιοδικά, καθώς και ανακοινώσεις ερευνητικών εργασιών. Κατά καιρούς συμμετέχω ως ομιλήτρια σε διάφορες εκδηλώσεις με θέμα τη διατροφή, αλλά και σε επιμορφωτικές εκδηλώσεις σχολείων και παιδικών σταθμών με κύριο θέμα την παιδική διατροφή.

Διατηρώ γραφείο στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης και παρέχω υπηρεσίες στο χώρο της διατροφής, δίνοντας έμφαση κυρίως στη διατροφική αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων όπως παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, παθήσεις του πεπτικού συστήματος, τροφικές δυσανεξίες/αλλεργίες, νεοπλασίες, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η ενασχόλησή μου με θέματα παιδικής και εφηβικής διατροφής.

Άρθρα της: Διαταραχές στη λειτουργία της όρεξης στην Τρίτη ηλικία –  Η παχυσαρκία στην τρίτη ηλικία– Δυσκοιλιότητα και Διατροφική ΑντιμετώπισηΔιατροφή για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Μπορείτε να τη βρείτε στους ακόλουθους συνδέσμους: website και facebook

Λέγομαι Λιάνα Χαντέ ζω στη Θεσσαλονίκη εργάζομαι ως δικηγόρος τα τελευταία 7 χρόνια. Είμαι υποψήφια Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου στο τμήμα Νομικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόσφατα επιλέχθηκα ως ερευνήτρια από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ηνωμένων Εθνών στους τομείς Περιβάλλοντος (Κλιματική Αλλαγή) και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Γυναικών, Παιδιών και Ηλικιωμένων).

Στο «γερνάω αλλιώς» θα μιλάμε για τα δικαιώματα των ηλικιωμένων, από τα θεμελιώδη και συνταγματικά καθιερωμένα μέχρι την συνταξιοδότηση, την ιατρική περίθαλψη ή νοσηλεία, την προστασία των εμπραγμάτων δικαιωμάτων όπως των ακινήτων τους, αλλά και σοβαρότερες περιπτώσεις κακομεταχείρισης και άσχημης συμπεριφοράς σε βάρος τους.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για απορίες ή προτάσεις για ανάπτυξη θεμάτων.

Άρθρα της: Δικαιώματα και υποχρεώσεις των ηλικιωμένων – Αποδοχή κληρονομιάς ή Αποποίηση και δικαίωμα στη σύνταξη– Μεταβίβαση περιουσίας: γονική παροχή ή διαθήκη;Αποκλήρωση και δικαίωμα στη νόμιμη μοίραΔικαστική συμπαράσταση λόγω άνοιας ή αναπηρίας

Μπορείτε να τη βρείτε στο e-mail: chanteliana@yahoo.gr

Η Ειρήνη Νταντούτη ζει στην Αθήνα και είναι Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής-Προπονήτρια. Έχει σπουδάσει την επιστήμη της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας (ΤΕΦΑΑ), καθώς και ψυχολογία στο UK Open University ,  Bsc PSychology. Επίσης,  έχει ολοκληρώσει  το ετήσιο πρόγραμμα κατάρτισης στη Συμβουλευτική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και το ετήσιο πρόγραμμα Παιδοψυχολογίας Παιδοψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, ενώ παράλληλα έχει παρακολουθήσει εκπαίδευση εξειδίκευσης στην Ψυχοκινητική – Μουσικοκινητική από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εργάζεται στο χώρο του αθλητισμού και της ευεξίας από το  2000.  Έχει συνεργαστεί με αθλητικούς συλλόγους και ομοσπονδίες αθλημάτων και έχει εργαστεί επί σειρά ετών στον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Γλυφάδας με αντικείμενο την κατάρτιση  και την εφαρμογή προγραμμάτων εκγύμνασης και αποκατάστασης για αθλητές και αθλούμενους διαφόρων ηλικιών και επιπέδων. Σήμερα, συνεχίζει να εργάζεται ιδιωτικά για την κατάρτιση ατομικών προγραμμάτων εκγύμνασης και να συνεργάζεται με διάφορους φορείς και γυμναστήρια για τον σχεδιασμό και εκτέλεση προγραμμάτων άσκησης με διάφορους αναπτυξιακούς στόχους. Παράλληλα, είναι εισηγήτρια σε εκπαιδεύσεις και σεμινάρια πάνω σε θέματα που αφορούν το σώμα και την κίνηση και τη σχέση τους με τη διατήρηση της υγείας.

Άρθρα της: Πώς μπορεί να βοηθήσει η άσκηση τους ηλικιωμένους; – Άσκηση στην τρίτη ηλικία: Πού; Πώς; Πόσο;Άσκηση: αναψυχή ή καταναγκαστική εργασία;Άσκηση για τη διατήρηση των γνωστικών λειτουργιών

Μπορείτε να τη βρείτε: website και facebook