Όλα για την Τρίτη Ηλικία
info@gernaoallios.gr

Home Page

Η διατροφική αξία του καφέ και η θέση του στη διατροφή μας

Ένα από τα δημοφιλέστερα ροφήματα παγκοσμίως είναι ο καφές. Σύμφωνα με την παράδοση, το φυτό του καφέ ανακαλύφθηκε περί τα 600 μ.Χ. στην Αιθιοπία και οι καρποί των καφεόδεντρων θεωρούνται πολύτιμο γεωργικό προϊόν. Το δέντρο του καφέ είναι αειθαλές και αναπτύσσεται ως θάμνος. Ο καρπός του ωριμάζει σε 9-11 μήνες, ενώ ο κόκκος είναι το […]

Η σχέση του μακροχρόνιου σωματικού πόνου με τη μοναξιά

Ο μακροχρόνιος πόνος (στο εξής ως «πόνος» θα εννοείται ο σωματικός πόνος) έχει μελετηθεί σε μεγάλο βαθμό από μία πληθώρα ερευνών κι έχει γίνει φανερός ο πολυδιάστατος χαρακτήρας του. Πολλοί, όχι μόνο οργανικοί και βιολογικοί, αλλά και ψυχοκοινωνικοί παράγοντες έχουν συσχετιστεί με την ένταση, τη διάρκεια και τον τρόπο έκφρασης του μακροχρόνιου πόνου. Το βιοψυχοκοινωνικό […]

Ο ρόλος του ψευδαργύρου στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής

Ο ψευδάργυρος είναι ένα σημαντικό μεταλλικό στοιχείο που εμπλέκεται στη ρύθμιση πολλών ενζύμων του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι το μέταλλο με την υψηλότερη συγκέντρωση στο ανθρώπινο σώμα μετά το σίδηρο.Το 95% του ψευδαργύρου βρίσκεται μέσα στα κύτταρα. Το σώμα ενός μέσου ενήλικα περιέχει περίπου 22 γρ. ψευδαργύρου, εκ των οποίων το 57% βρίσκεται στους σκελετικούς μύες, […]

Η ποιότητα ζωής στην τρίτη ηλικία

Όπως υποστηρίζεται από έρευνες, η ποιότητα ζωής στην τρίτη ηλικία σχετίζεται με ποικίλους παράγοντες όπως η καλή υγεία, η αίσθηση χρησιμότητας-προσφοράς, η ύπαρξη κοινωνικού και υποστηρικτικού πλαισίου, η οικονομική ευχέρεια και η υποκειμενική αντίληψη, αξιολόγηση και εκτίμηση των παραπάνω παραγόντων από το άτομο. Από την ψυχολογική οπτική γωνία, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν το επίπεδο προσαρμογής σε […]

Τηγανητές πατάτες για τα εγγόνια ή μήπως όχι;

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την παρουσία ακρυλαμιδίου σε θερμικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Η ουσία αυτή θεωρείται ύποπτη για καρκινογενέσεις, γι’ αυτό και μελετάται ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια απο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και τη Διεθνή Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ώστε να εκτιμηθούν οι πιθανοί κίνδυνοι του ακρυλαμιδίου στην ανθρώπινη υγεία. Τι […]

Εξάσκηση της Ισορροπίας: Μια σημαντική λεπτομέρεια

Είναι αλήθεια πως έστω και λίγα λεπτά άσκησης την ημέρα είναι ωφέλημα. Όμως, αν θέλουμε καλύτερα αποτελέσματα, θα πρέπει να φροντίσουμε το εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα άσκησης να είναι οργανωμένο με τέτοιο τρόπο που να περιλαμβάνει και τις τέσσερις απαραίτητες κατηγορίες ασκήσεων: ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης, ασκήσεις ευλυγισίας, ασκήσεις αντοχής και ασκήσεις ισορροπίας.Από τις παραπάνω κατηγορίες αυτή […]

Διατροφή μετά την αφαίρεση χολής

Καθημερινά ακούμε γύρω μας γνωστούς και φίλους να «έχουν τη χολή τους». Τι σημαίνει έχω τη χολή μου και γιατί, ενώ όλοι μας φροντίζουμε την καρδιά μας, τα μάτια μας, τα νεφρά μας, δε δίνουμε την πρέπουσα σημασία στη χοληδόχο κύστη μας; Ίσως γιατί δε γνωρίζουμε τη συνεισφορά της στην πέψη, αλλά ούτε καν πού βρίσκεται […]

Ψυχοσωματικά συμπτώματα στην τρίτη ηλικία

Το αίσθημα το αισθανόμαστε και κανείς δεν το αμφισβητεί. Πολλές φορές, όμως, οι άνθρωποι είτε προσπαθούμε να το πνίξουμε, είτε δεν έχουμε το κατάλληλο πλαίσιο να το εκφράσουμε. Όταν το αίσθημα γυρίζει πίσω στον οργανισμό, αναφερόμαστε σε ψυχοσωματικά συμπτώματα. Για τον λόγο αυτόν, ο πόνος ο βουβός βρίσκει τον τρόπο να παίρνει μορφή στο σώμα […]

Η αφυδάτωση στην τρίτη ηλικία. Γνωρίστε την και αντιμετωπίστε την

Οι περισσότεροι νομίζουν ότι η αφυδάτωση συμβαίνει στους ταξιδευτές της ερήμου ή σε όσους δεν έχουν πρόσβαση σε νερό. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι, και το νερό ως παράγοντας υγείας παραμελείται. Τώρα το καλοκαίρι θα πρέπει να φροντίσετε για τη σωστή και επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού σας. Με την πάροδο της ηλικίας στον […]

Άσκηση στην ύπαιθρο: ένας δυνατός συνδυασμός

Η σχέση μας με τη φύση είναι έμφυτη και είναι γνωστή ως «Βιοφιλία». Η ψυχολογική ανάγκη μας για σύνδεση με τη φύση επηρεάζει τις κοινωνικές μας σχέσεις, την ευεξία, αλλά και την παραγωγικότητά μας. Όμως η μετακίνηση των ανθρώπων από τα αγροτικά στα αστικά περιβάλλοντα, σε όλο τον κόσμο, τα τελευταία 200 χρόνια έχει συμβάλει […]